Το μυστήριο κλαμπ των χωρών ΑΑΑ

Καθόλου πολλές δεν είναι οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ (το περιβόητο «τριπλό Αλφα») και από τους τρεις αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης – Μούντις, Στάνταρντ εντ Πουρς και Φιτς. Για την ακρίβεια δεν είναι παρά 13 όλα κι όλα τα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ. Εντυπωσιακό μάλιστα το γεγονός ότι οι 11 από τις 13 χώρες είναι ευρωπαϊκές και μόνο 2 από τον υπόλοιπο κόσμο: ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη!

Οι 11 ευρωπαϊκές αποτελούνται από 6 χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο) και 5 χώρες που αρνούνται πεισματικά να μπουν στο ευρώ. Οι τρεις από αυτές ανήκουν στην ΕΕ και θα γίνονταν ανά πάσα στιγμή δεκτές με ανοιχτές αγκάλες στην Ευρωζώνη, αλλά αυτές προτιμούν να διατηρούν το εθνικό τους νόμισμα (Βρετανία, Σουηδία, Δανία) και οι υπόλοιπες δύο αρνούνται κατηγορηματικά την ένταξη ακόμη και στην ΕΕ (Ελβετία και Νορβηγία).

Εχοντας δει, λοιπόν, ποιες χώρες συναπαρτίζουν αυτό το αξιοζήλευτο κλαμπ των ευτυχισμένων κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ που υποτίθεται ότι τους επιτρέπει να δανείζονται πολύ φτηνά, αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις και οι απορίες που ταχύτατα μετατρέπονται σε υποψίες ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τα κριτήρια κατάταξης των χωρών που χρησιμοποιούν αυτοί οι διαβόητοι οίκοι αξιολόγησης.

Ωραία, λογικό, τίμιο και δίκαιο είναι να έχει το τριπλό Αλφα π.χ. το Λουξεμβούργο, το οποίο το 2010 είχε δημόσιο χρέος στο ύψος μόλις του 18,4% του ΑΕΠ του και έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ – πόσω μάλλον που το 2007 είχε… πλεόνασμα 3,7% αντί για έλλειμμα και δημόσιο χρέος… 6,7% του ΑΕΠ!

Από πού κι ως πού όμως να έχει αξιολόγηση ΑΑΑ η Βρετανία, η οποία το 2010 παρουσίασε έλλειμμα… ίσο με της Ελλάδας; Η Ελλάδα 10,5% του ΑΕΠ της, η Βρετανία 10,4%!

Γιατί να έχει ΑΑΑ η Βρετανία με δημόσιο χρέος 80% του ΑΕΠ της το 2010; Ενα χρέος μάλιστα που καλπάζει διαρκώς αυξανόμενο, αφού το 2007 ήταν μόνο 44,5% και το 2008 ανέβηκε στο 54,4%, για να εκτιναχθεί το 2009 στο 69,6% σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας; Γιατί δεν έχασε τα τρία Αλφα η Βρετανία με μια τέτοια πορεία διαρκούς επιδείνωσης, κυριολεκτικά καταβαράθρωσης της οικονομίας της;

Γιατί η Πορτογαλία με 9,1% έλλειμμα και 93% χρέος αξιολογείται ως «σκουπίδι» και η Αγγλία με 10,4% έλλειμμα και 80% χρέος αξιολογείται ως ΑΑΑ; Ο εμπαιγμός και οι σκοπιμότητες είναι προφανείς – «σκουπίδια» είναι οι αξιολογήσεις των οίκων.

Οι απορίες είναι πάμπολλες. Γιατί η Γαλλία να έχει αξιολόγηση ΑΑΑ με έλλειμμα 7% το 2010 και δημόσιο χρέος ίσο με το 81,7% του ΑΕΠ της;

Βάσει ποιας λογικής το Λουξεμβούργο (με δημόσιο χρέος μόλις 18,4%) δανειζόταν τη Δευτέρα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με επιτόκιο 2,32% και η Γερμανία, με δημόσιο χρέος 83,2% του ΑΕΠ της, δανειζόταν την ίδια ημέρα στην ίδια αγορά με επιτόκιο 1,87%;

Γιατί την ίδια μέρα στην ίδια αγορά η Ελβετία, με δημόσιο χρέος κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2011 στο ύψος του 52,4% του ΑΕΠ της, δανειζόταν με επιτόκιο 0,8% και η επίσης ζάπλουτη Νορβηγία, με δημόσιο χρέος 55,4% του ΑΕΠ της, δανειζόταν με… τριπλάσιο (!) επιτόκιο -2,41%;

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Αλλες σκοπιμότητες πρυτανεύουν στις βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης. Η Αγγλία και η Ελβετία π.χ. είναι τα χρηματοοικονομικά κέντρα όπου οι τράπεζες, οι κερδοσκόποι ή οι πλούσιοι έχουν τα λεφτά τους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση σε αυτές τις χώρες να βάλουν οι οίκοι κακό βαθμό. Η Γαλλία από την άλλη πλευρά είναι ο στρατηγικός σύμμαχος της Γερμανίας κι έτσι για καθαρά πολιτικούς λόγους και όχι οικονομικούς έχει το ΑΑΑ, το οποίο θα το χάσει αν και όταν αποφασίσει το Βερολίνο ή η Ουάσιγκτον.

Οσο για το τριπλό Αλφα της Γερμανίας, αν ποτέ οι αμερικανικοί οίκοι το αμφισβητήσουν, θα… «εκδιωχθούν» αυτοστιγμεί από την Ευρώπη! Είναι τόσο απλό…

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
Θα δανείζονται… χωρίς τόκους;

Χάρηκε ο κόσμος που προχθές οι κερδοσκόποι «έτριψαν τα μούτρα» της Γερμανίας: μόνο για δεκαετή ομόλογα αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ βρήκε αγοραστές το Βερολίνο, ενώ είχε βγει να πουλήσει ομόλογα για 6 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι πως οι Γερμανοί έχουν γίνει τόσο αλαζόνες με τα χάλια των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης ώστε μειώνουν διαρκώς τα επιτόκια που προσφέρουν. Με επιτόκιο… 1,98% έδωσαν προχθές τα 3,6 δισ., ενώ ακόμη και στις αρχές Ιουλίου, πριν από τέσσερις μήνες δηλαδή, το Βερολίνο δανειζόταν με επιτόκιο 3%. Αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο θα απαιτούν να αγοράζονται μεν τα ομόλογά τους και να δανείζεται το γερμανικό κράτος όσα θέλει, αλλά να μη δίνει καθόλου… τόκους!

Γ. Δελαστίκ

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

One response to “Το μυστήριο κλαμπ των χωρών ΑΑΑ

 • HEIL GAP

  http://www.triklopodia.com/2011/11/i-germania-pou-antitassetai-stin.html

  Η Γερμανία, που αντιτάσσεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει το κυρίαρχο χρέος της .

  Φωτογραφία στο διαδίκτυο :

  From HEIL GAP (or mind the GAP)

  Η Γερμανία έχει μόλις ξαναγράψει τους κανόνες για την ίδια ….. και τους υπολοίπους , οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν οι υπηρέτες της …. αυτής και των αγορών εννοείται … Και …. ναι , αυτό βοηθά ώστε να εξηγήσει κανείς , μερικές από τις διαφορές των αποδόσεων των ομόλογων της Γερμανίας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χώρων-μελών ενός κοινού νομίσματος , …. χα, χα, χα …που το λένε euro ….

  Από όλους τους ανθρώπους που θα έπρεπε να το έχουν σκεφτεί αυτό , δε ακούσαμε κουβέντα , ήταν μια συνωμοσία άραγε ; θα έλεγε κανείς ότι ….
  αντ ‘αυτού, οι ίδιοι άνθρωποι των ΜΜΕ ( που μας κλέβουν και τα άρθρα μας ) , εξηγούσαν με την ιδιοφυία που τους αποδίδει το σάπιο σύστημα τους , ότι «απέτυχε η δημοπρασία, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά αγοραστές».
  Σοβαρά ; … είναι εγκεφαλικά νεκροί …… ;

  Είναι σαφές ότι δεν υπήρχε αρκετή ζήτηση ! ! !
  Αλλά νομίζω ότι το σημείο που κάνει την διαφορά είναι ότι η Bundesbank
  ( και δια να ακριβολογούμε ο Οργανισμός Χρέους (Finanzagentur) ) ,
  δεν θα πουλούσε ποτέ τα ομόλογα της με υψηλότερη απόδοση , αλλά αντιθέτως θα τα «διατηρούσε» (sic) , ώστε να τα πουλήσει αργότερα όταν θα βρει αποδόσεις της αρεσκείας της .
  Είναι και αυτή μια λειτουργία ρύθμισης του επιτοκίου … ( ! ) ( ; )

  Ειρωνικότατα , η Γερμανία, που αντιτάσσεται στο να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το κυρίαρχο χρέος , καλεί την εθνική κεντρική τράπεζά της , ή όπως αλλιώς ονομάζεται ο κάθε οργανισμός διαχειρίσεως των ομόλογων της , να απορρίψει όλες τις προσφορές, ή να μειώσει τις προσφορές με σκοπό την εξασφάλιση μιας αποδεκτής τιμής , ή , και , να μειώσει τις μη-ανταγωνιστικές προσφορές , όταν δεν παρουσιάζονται οι κατάλληλοι επενδυτές.»

  Έτσι οι Γερμανοί , ουσιαστικά , κάνουν ακριβώς ότι αρνούνται να αφήσουν ώστε να κάνει η ΕΚΤ , μόνο που το κάνουν , κάτω από την κάλυψη (μασκάρεμα) ενός άλλου ονόματος πχ …. ο οργανισμός τάδε ….
  Δεδομένου όμως , ότι η Γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ΑΚΟΜΗ το κυρίαρχο κράτος στο ευρώ , που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτές οι ενέργειες την βοηθούν να ρυθμίσει τα επιτόκια της , κατά κάποιο τρόπο, « μπορούμε να πούμε ότι η Bundesbank ενεργεί ως ένα είδος κυρίαρχης κεντρικής τράπεζας », κρατώντας τα ομόλογα της Γερμανίας , όταν τα επιτόκια τείνουν να ανέλθουν , λόγω μη προσφοράς υποψηφίων αγοραστών , ακόμη κι αν αυτά θα πρέπει να πουληθούν αργότερα.
  Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να εξηγήσει ένα μεγάλο μέρος της απόκλισης των αποδόσεων – ( ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ) μεταξύ των ομόλογων Ελλάδος και Γερμανίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
  Αλλά η ερώτησή μου είναι αυτή :
  Θα μπορούσε και η Ελλάδα να το έκανε αυτό ;
  Εάν πριν δυο χρόνια όμως η κεντρική μας τράπεζα θα μπορούσε « να βοηθήσει » ( σαν τους Γερμανούς ) να ρυθμίζονται τοιουτοτρόπως τα επιτόκια μας , τότε οι αποδόσεις τους θα ήταν πολύ χαμηλότερες , έτσι δεν είναι , ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ;

  Αν , και , όπως φαίνεται , η Ελλάδα δεν είναι σε θέση πλέον , να λάβει ουδεμία απόφαση , άλλοι αποφασίζουν διά αυτήν , χωρίς αυτήν που λέει και το τραγούδι .
  « Αν και είμαι περίεργος για το πώς θα τελειώσει αυτό το έργο ; »

  Φωτογραφία στο διαδίκτυο :

  Δεν καταλαβαίνω γιατί παλαιότερα δεν θα μπορούσε και ο ελληνικός οργανισμός διαχείρισης χρέους , να απέχει από την έκδοση ομολόγων, κάνοντας ό, τι έκανε χθες και ο αντίστοιχος γερμανικός οργανισμός ;
  Η ελληνική κυβέρνηση χρειαζόταν τα χρήματα ΑΡΑ γι ‘αυτό έπρεπε να πουλήσουν τα ομόλογα μας με ΟΣΟ-ΟΣΟ υψηλό επιτόκιο ; ; ; ; ; ;
  Αλλά , άλλο είναι η ανάγκη του δανεισμού , και , άλλο το τοκογλυφικό επιτόκιο !
  Είναι ένα διαφορετικό ζήτημα !
  ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΒΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ !

  Αυτό είναι το ερώτημα μου . Αν η ελληνική κεντρική τράπεζα κάποτε παρέμβαινε σε δημοπρασίες των ομολόγων μας , πολύ πιθανόν οι αποδόσεις των , δεν θα είχαν ανεβεί σε τόσο υψηλό επίπεδο , ώστε να μπορέσουν τελικά να μας σύρουν οι αλητες στο ΔΝΤ !

  Δια τον HEIL GAP (or mind the GAP ) , είναι παντελώς αδιάφορο το ότι σήμερα επιβεβαιώνεται κάτι που γράφει εδώ και πολύ καιρό , δηλαδή η απάτη του οικονομικού συστήματος , και ότι σιγά-σιγά έρχεται η σειρά της Γαλλίας και της Γερμανίας ώστε να πέσουν και αυτές τελικά , υπό το βάρος της συμμετοχής των εις την απάτη της πυραμίδος PONZI .
  Αυτό όμως που του προξένησε αλγεινή εντύπωση , ήταν το ότι εδώ στην πατρίδα μας κανένας δημοσιογράφος ή πολιτικός δεν μίλησε , ούτε και ανέφερε κάτι σχετικό με την δια-κράτηση ενός ποσού , ύψους 40% επί του συνόλου της γερμανικής δημοπρασίας ομόλογων . και , εδώ δεν ομιλούμαι περί ενός ποσού της τάξεως 12-20 % το οποίο είθισται να κρατείται δια να βρεθεί μεθαύριο καλλίτερη τιμή , καθότι : «Στη Γερμανία η διαδικασία πλειστηριασμού του χρέους είναι παρόμοια με τις άλλες χώρες» . ΕΔΩ ομιλούμαι για ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ 40 % .

  Εάν γυρίζατε το ρολόι της μνήμης σας , παιδιά , δυο χρονάκια πίσω, τότε θα βλέπατε , το πως τεχνηέντως άρχιζαν τα προβλήματα δανεισμού της χώρας μας , όταν ο τοποθετηθείς κύριος Πέτρος Χριστοδούλου , ως επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και της J.P.Morgan , δεν έπραξε το αυτό με τους γερμανούς συναδέλφους του , ( αγοράζοντας ή δια-κρατώντας τότε ) , κατά τις πρώτες ατυχείς δημοπρασίες των Ελληνικών ομόλογων , αλλά και ο εταίρος καπαδοκης , ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος A. Προβόπουλος, δεν κούνησε επίσης εις το ελάχιστο το δακτυλάκι του , ώστε να αγοράσουν τα απούλητα ομολόγα του Ελληνικού δημοσίου οι τόσες ελεγχόμενες από την τράπεζα της Ελλάδος , εταιρείες-οργανισμοί , και λοιποί παράγοντες « Με ένα ευτελές διά αυτούς ποσό , κάποιων ολίγων χιλιάδων ευρώ », έτσι ώστε να είχε αποφευχθεί το κακό και η αρχική εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας !

  Όπως γράφει πάντα ο HEIL GAP (or mind the GAP ) , το παιχνίδι ήταν στημένο .
  Το ο ίδιο και οι εκλογές του 2009 .
  Το ίδιο φυσικά και η παγίδα του ευρώ , το ευρώ-νόμισμα μας , ένα νόμισμα μαγειρεμένο με την βοήθεια και του αρχιμάγειρα των τότε Greek statistics , του νυν διορισμένου πρωθυπουργού μας , κύριου παπαδημ(ι)ου !
  Το ευρώ λοιπόν, ένα νόμισμα που αντί να το κόβει κάποιο νομισματοκοπείο μας και να το χορηγεί , μας κατάφεραν να το δανειζόμαστε , και , μάλιστα έναντι υψηλού επιτοκίου , από τις ιδιωτικές τράπεζες , οι οποίες με την σειρά τους , το δανείζονται από την ΕΚΤ , ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΕΥΤΕΛΩΣ , ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ 1% .
  Όλα ήταν προσχεδιασμένα όπως ήταν προσχεδιασμένο και να γίνει η ΕΕ το πρώτο υπερκράτος της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ , ένα κείμενο που άρχισα να γράφω πριν μια ώρα …… ( τώρα ψάχνω για φωτογραφίες )

  HEIL GAP (or mind the GAP)
  Υ.Γ.
  Τώρα έχουμε ένα πολύ ωραίο κομμάτι ( φυσικά πάντα σε μπούρκα στυλ ) ,
  ένα ωραιότατο μπούρκα – ροκ- εντ – ρολ , με ωραίες GRETSCH κιθάρες ,
  ας πάμε όλοι λοιπόν στο YouTube και ας τρελαθούμε λίγο :

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: