Τί έχει πει ΑΚΡΙΒΩΣ ο Μαρξ για το έθνος;

Μαρξιστής, με την έννοια της ολοκληρωτικής υποταγής της σκέψης μου και της ερμηνείας μου για τον κόσμο στην μονοδιάστατη μεθοδολογία που αρχίζει και τελειώνει με την πάλη των τάξεων, δεν είμαι.  Παρά τις επί μέρους συμφωνίες ή διαφωνίες όμως, «τα παίρνω» από την διαστρέβλωση της Μαρξιστικής μεθοδολογίας σε σχέση με το «έθνος» από τους απάτριδες – αυτοαποκαλούμενους μαρξιστές – οπαδούς του μεγαλοαστικού κοσμοπολιτισμού.  Γι’ αυτό και παραθέτω αυτούσιο το αντίστοιχο λήμμα από το κομμουνιστικό μανιφέστο.

[…]Ακόμα κατηγορήθηκαν οι κομμουνιστές ότι θέλουν τάχα να καταργήσουν την πατρίδα, την εθνότητα.

Οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα. Δεν μπορεί να τους πάρεις αυτό που δεν έχουν. Αφού, όμως, το προλεταριάτο πρέπει κατ’ αρχήν να κατακτήσει την πολιτική εξουσία, να ανυψωθεί σε εθνική τάξη, να συγκροτηθεί το ίδιο σαν έθνος, είναι και το ίδιο ακόμα εθνικό, αν και σε καμιά περίπτωση με την έννοια που δίνει η αστική τάξη.

Οι εθνικοί χωρισμοί και οι εθνικές αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς εξαφανίζονται όλο και περισσότερο με την ανάπτυξη της αστικής τάξης, την ελευθερία του εμπορίου, την παγκόσμια αγορά, την ομοιομορφία της βιομηχανικής παραγωγής και των συνθηκών ζωής που αντιστοιχούν σ’ αυτήν.

Η κυριαρχία του προλεταριάτου θα τους εξαφανίσει ακόμα πιο πολύ. Η κοινή δράση, τουλάχιστον των πολιτισμένων χωρών, αποτελεί έναν από τους πρώτους όρους της απελευθέρωσής του.

Στο βαθμό που θα καταργείται η εκμετάλλευση του ενός ατόμου από το άλλο, θα καταργείται και η εκμετάλλευση του ενός έθνους από το άλλο.

Μαζί με την εξάλειψη της αντίθεσης των τάξεων στο εσωτερικό των εθνών, εξαλείφεται και η εχθρική στάση των εθνών μεταξύ τους.[…]

Διακρίνετε εσείς την άρνηση του υποκειμένου «έθνος»;  Εδώ ευαγγελίζεται ότι θα καταργήσει τις εθνικές αντιθέσεις με υγιή τρόπο και όχι με την τεχνητή εξαφάνισή τους που επιδιώκει η αστική τάξη!  Να σημειώσω μάλιστα ότι όταν μιλάει πατρίδα, υπονοεί ως προϋπόθεση κάποια ιδιοκτησία (γης).

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

One response to “Τί έχει πει ΑΚΡΙΒΩΣ ο Μαρξ για το έθνος;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: