Χαρίστε μου μια τράπεζα καλέ κύριε…

Η Τράπεζας Πειραιώς έκανε πρόταση στο Δημόσιο για την εξαγορά του 33% του ΤΤ και του 77% της Αγροτικής Τράπεζας προς 701εκ ευρώ σε μετρητά. Πρόκειται για τη χαρακτηριστικότερη απόδειξη της φεουδαρχικής αντίληψης που κυριαρχεί σε όλες τις κυβερνήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει από το ελληνικό κράτος σε δάνεια και εγγυήσεις 3,5δις ευρώ από το γνωστό πακέτο των 28δις. Τα τελευταία 2,2 δις μάλιστα τα άντλησε μόλις πριν από 2 μήνες. Και σήμερα ζητάει να επιστρέψει 0,7δις από αυτά τα 3,5 για να εξαγοράσει το ποσοστό του δημοσίου στο Τ.Τ. και την Αγροτική. Με λίγα λόγια το δημόσιο τις πουλάει στην Πειραιώς με δικά του χρήματα και εγγυήσεις.

Οι δείκτες υγείας της Πειραιώς είναι σαφώς χειρότεροι του Τ.Τ. Αντί όμως το “οπισθοδρομικό” (και γιαυτό πιο υγιές) δημόσιο Τ.Τ. να “καταπιεί” την Πειραιώς, δίνεται δώρο προκειμένου να μην ακουστεί ως εθνικοποίηση. Μόνο που φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά για μια πολύ σοβαρή και ξεδιάντροπη μεταφορά πλούτου.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως η πρόταση εξετάζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, πράγμα που σημαίνει ότι περιμένει να κόψει αντιδράσεις. Δεν θα μας φανεί περίεργο εάν δούμε την Εθνική και τη Eurobank να κάνουν αντιπροτάσεις (έκαστη κατέχει 6% του Τ.Τ.), όμως όποιος κι αν τελικά αγοράσει το Τ.Τ και την Αγροτική, το μόνο σίγουρο είναι πως θα το κάνει εξ’ ολοκλήρου με κρατικά χρήματα.

Εάν υπήρχε έστω κι ένας σε αυτή την κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον, θα έπρεπε να βγει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο το δημόσιο έχει κάνει μια επένδυση 38δις (28+10) σ’έναν τομέα της οικονομίας, για ποιο λόγο αυτή η επένδυση αξίζει σήμερα λιγότερο από 15δις και ταυτόχρονα το δημόσιο δεν διαθέτει το σύνολο των μετοχών, αλλά αντ’ αυτού μεταφέρει δωρεάν επιπλέον πλούτο. Έστω ένας.

Αυγή, 16 Ιούλη 2010

δια χειρός Τechie

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

4 responses to “Χαρίστε μου μια τράπεζα καλέ κύριε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: