Μεταφορά της κρίσης

Η αμερικάνικη κυβέρνηση αντέδρασε στην τεράστια καπιταλιστική κρίση με μια τεράστια και δαπανηρή  παρέμβαση. Ωστόσο, δεν τόλμησε να φορολογήσει τους αμερικανούς πολίτες ούτε να εκδόσει χρήμα, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τα οφέλη των ΗΠΑ από το ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος. Έτσι, η αμερικάνικη κυβέρνηση δανείστηκε τρισεκατομμύρια δολάρια για να διασώσει τον αμερικανικό καπιταλισμό. Ξαφνικά, οι ιδιώτες δανειστές ανά τον κόσμο διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να τοποθετήσουν όλα τα χρήματα που ήθελαν να δανείσουν στις κυβερνήσεις στην ασφαλέστερη χώρα, τις ΗΠΑ. Πλέον δεν υπήρχε ανάγκη ούτε θέληση για δανεισμό προς χώρες που αποτελούν πιο επισφαλείς δανειολήπτες από τις ισχυρές ΗΠΑ. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία δεν έγιναν τόσο πιο επισφαλείς σε σχέση με το προηγούμενο έτος· η καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ άλλαξε το παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα, καθώς δανειακά διαθέσιμα μεταφέρθηκαν προς τις ΗΠΑ και έγιναν πολύ ακριβότερα για τις άλλες χώρες. Οι χρηματαγορές ουσιαστικά μετατόπισαν το κόστος της κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

[…]

…το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορούν να δανειστούν για να αναβάλλουν τις δικές τους ταξικές συγκρούσεις αναγκάζει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δικές της ταξικές αντιθέσεις.

Οι έλληνες καπιταλιστές έχουν κατανοήσει ότι η ταξική πάλη που διαρκώς αναβαλλόταν είναι πλέον εδώ. Απαιτούν λιτότητα για τους εργάτες και την προωθούν ως τη μοναδική λύση, ως την πολιτική που απαιτείται από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, ως την αργοπορημένη τιμωρία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ξόδευε «πέρα από τις δυνατότητές της». Μια εναλλακτική θα ήταν η αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους, ταυτόχρονα με τη μείωση όλων των επιδοτήσεων προς αυτούς. Οι έντιμοι οικονομολόγοι πάντα υπενθυμίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μιας οικονομίας εξαρτάται από τις τιμές, οι οποίες, με τη σειρά τους, εξαρτώνται όχι μόνο από τους μισθούς των εργατών, αλλά και από τα κέρδη των επιχειρήσεων, τις αποδοχές των μάνατζερ κ.λπ. Οι περικοπές αυτών μπορούν επίσης να μειώσουν τις τιμές των εξαγωγών και να λύσουν διάφορα προβλήματα…..

του Richard Wolff

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: