Η απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στην επιστολή διαμαρτυρίας της Θάλειας Δραγώνα

Η επιστολή της κ. Δραγώνα:
2 Ιανουαρίου 2010

Αγαπητέ Μίκη Θεοδωράκη,

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στο διαδίκτυο επιστολή σας προς τον Στέφανο Ληναίο με πολύ απαξιωτικά σχόλια για το πρόσωπό μου και παραθέματα από το δημοσιευμένο έργο μου που είναι όλα παντελώς ψευδή και κατασκευασμένα.
Σας ενημερώνω ότι δεν είμαι ιστορικός και δεν γράφω ιστορικά βιβλία. Λόγος σαν «Η ελληνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από το 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού. Κοντολογίς κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχθήκαμε για να κονομήσουμε (!!!) πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων», δεν βρίσκεται πουθενά στο δημοσιευμένο έργο μου και δεν χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή και κοινοβουλευτική μου πορεία. Τέτοιου είδους κατασκευάσματα είναι μιας συκοφαντικής εκστρατείας εναντίον μου.
Είμαι κοινωνική ψυχολόγος, ερευνώ και γράφω πάνω στις κοινωνικές ταυτότητες έχω δώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου για την υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.
Σας στέλνω μέρος των δημοσιεύσεων μου για να κρίνετε εάν όσα παρατίθενται στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εάν διαπιστώσετε ότι είναι κατασκευασμένες φράσεις, σας παρακαλώ πολύ να βρείτε μια ευκαιρία να το δηλώσετε.
Σας γράφω επειδή θαυμάζω την αστείρευτη δημιουργικότητά σας και τους αγώνες σας για τη δημοκρατία και είμαι σίγουρη ότι η αναζήτηση της αλήθειας και η προάσπιση των δημοκρατικών αρχών έχει πρώτιστη σημασία για σας.
Με εκτίμηση
Θάλεια Δραγώνα

Σας επισυνάπτω και 2 πρόσφατες συνεντεύξεις μου όπου θα βρείτε και όλα τα παραποιημένα παραθέματα

Απάντηση Μίκη

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Επιφανους 1
117 42, Αθήνα
τηλ. 210-9214863
fax 210-9236325
e-mail: mikisthe@otenet.gr

Προς την κ. Θάλεια Δραγώνα
Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική ηλικία
του Εθνικού και Καποδστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ναυαρίνου 13, 10680 Αθήνα
Αθήνα, 10.1.2010

Αγαπητή κυρία Δραγώνα,

Έλαβα την επιστολή και τα βιβλία σας και σας ευχαριστώ. Διάβασα επίσης στο «Βήμα» και τα «Νέα» τις συνεντεύξεις σας, οι οποίες όμως κινούνται μονάχα γύρω από δυο-τρεις φράσεις που σας αποδόθηκαν εδώ και πολύ καιρό, για να διαψευσθούν ύστερα από μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Οι συνεντεύξεις αυτές και η μεγάλη προβολή τους (σε συνδυασμό με την φίμωση των αντιθέτων απόψεων) δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά να αποκαλύπτουν στον ελληνικό λαό τους πανίσχυρους φίλους σας στα ΜΜΕ αποδεικνύοντας το εύρος και τα ερείσματα αλλά και τον συντονισμό της προσπάθειας που εξυφαίνεται με στόχο την αλλοίωση της εθνικής-ελληνικής μας ταυτότητας. Καθώς και τον τρόμο που δημιουργεί η αυξανόμενη παλλαϊκή αντίδραση στις απόψεις σας, που ακυρώνει την αρχική σας προσπάθεια να εκμεταλλευθείτε την αντίδραση του κ. Καρατζαφέρη βαφτίζοντας όσους διαφωνούν «ακροδεξιούς».

Τρόμος που φτάνει σε σημείο να προκαλεί συμπτώματα της «Λύσσας-Σόρος» σε υποταχτικούς κονδυλοφόρους όπως σ’ αυτόν τον δυστυχή κ. Χάρη σε σημερινό (9.1.10) ένθετο αθηναϊκής εφημερίδας.

Επειδή τυχαίνει να είμαι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της εκστρατείας για την ενημέρωση του ελληνικού λαού με ρίζες βαθειές στην αληθινή ελληνική Αριστερά από την εποχή του ΕΑΜ, θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέτρεπα στον οποιονδήποτε να καπηλευτεί την λέξη και την έννοια «πατρίδα».

Το ΕΑΜ και το τότε ΚΚΕ κατέκτησε την εμπιστοσύνη του 70% του λαού μας για την πίστη του και τους αγώνες του για τη Λευτεριά της ελληνικής πατρίδας και την αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Με την πεποίθηση ότι υπηρετούμε τα ιδεώδη των Ελλήνων για την ελευθερία και την δημοκρατία από τα βάθη των αιώνων και φτάνοντας ως το «Ελευθερία ή θάνατος» του Κολοκοτρώνη, ορθώσαμε το ανάστημά μας και αναμετρηθήκαμε με το όπλο στο χέρι, με την πιο φονική δύναμη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: την χιτλερική Βέρμαχτ, τα ναζιστικά Ες-Ες και την Γκεστάπο, με αμέτρητες θυσίες σε αίμα, βασανισμούς και διώξεις. Ενώ παράλληλα και μέσα σ΄ εκείνες τις σκληρές συνθήκες τιμούσαμε και τρεφόμαστε με τον ελληνικό πολιτισμό για τον οποίο είμαστε περήφανοι και συγχρόνως οραματιζόμαστε τη μελλοντική κοινωνία της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της «πανανθρώπινης λευτεριάς».

Αυτή υπήρξε ως σήμερα η γνήσια και μοναδική Αριστερά, όπου οι λέξεις «έθνος» και «πατρίδα» ήταν για μας δόξα και τιμή και όχι ντροπή όπως τις κατάντησαν χτες και σήμερα ορισμένα γκρουπούσκουλα και ομάδες «διανοουμένων» που στο όνομα της Αριστεράς ντροπιάζουν με τις «ιδέες» και τα καμώματά τους, τους αγώνες και τις θυσίες μας, ενώ δηλητηριάζουν την ανύποπτη νεολαία μας, που η νικήτρια και θριαμβεύουσα ακόμα και σήμερα εθνικοφροσύνη κρατάει στα σκοτάδια, έχοντας καταδικάσει σε λήθη τη σύγχρονη ιστορία μας.

Όμως η ακτινοβολία εκείνων των ηρωικών χρόνων αψηφώντας όλα τα εμπόδια εξακολουθεί να εμπνέει το λαό μας, γι’ αυτό και η αντίθεση στην συστηματική απόπειρα που επιχειρείται εδώ και καιρό με στόχο την ουσιαστική ανατροπή της ελληνικής ιστορίας, είναι καθολική και δεν συνδέεται με την α΄ ή την β΄ πολιτική παράταξη αλλά με το σύνολο των Ελλήνων, που γαλουχήθηκε με μια συγκεκριμένη και βαθειά ριζωμένη άποψη για το τι είναι πατρίδα, τι είναι Ελλάδα, τι είναι ιστορία, τι είναι ελληνικός λαός και ελληνικό έθνος.

Κι ακόμα γνωρίζει καλά -γιατί τα βιώνει, ποια είναι τα βασικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που μας διέπλασαν από το ΄21 έως σήμερα.

Αρνούμενοι και κατεδαφίζοντας όλα αυτά που μας έκαναν αυτούς που είμαστε χτες, προχτές και σήμερα,με το πρόσχημα μιας δήθεν επιστημονικής αναθεώρησης της ιστορικής πραγματικότητας, όπως αποδεικνύεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου σας «Τι είν’ η Πατρίδα μας;» στην ουσία αμφισβητείτε ο,τιδήποτε θετικό έπραξε ο λαός αυτός σε όλους τους τομείς του εθνικού μας βίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων.

Με το βιβλίο σας αποδομείτε τις ιδέες, πεποιθήσεις, τα «πιστεύω», σε σχέση με το ελληνικό έθνος και τις ρίζες του, δηλαδή όλα αυτά που ενέπνευσαν και παρακίνησαν τον λαό μας. Όμως αν στις αρχές του 19ου αιώνα δεν υπήρχαν οι ιδέες για τη συνέχεια του ελληνικού έθνους και όλα τα «πιστεύω» που εσείς σήμερα απορρίπτετε ως άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και εκτός ιστορικής πραγματικότητας, τότε δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν η Επανάσταση του ΄21, το κίνημα του Φιλελληνισμού, το δημοκρατικό κίνημα του Μακρυγιάννη, η αποπομπή του Όθωνα, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Εθνική Αντίσταση. Δεν θα υπήρχε ο Άρης Βελουχιώτης. Και όχι μονάχα αυτός, γιατί σύμφωνα με κείνα που επιχειρείτε να διδαχθούν τα παιδιά μας, δεν θα υπήρχε ούτε ένας αντάρτης, μιας και ΟΛΟΙ πήραν τα όπλα για την Ελλάδα και την Πατρίδα. Ενώ αν είχαν τα μυαλά τα δικά σας, δηλαδή εξέταζαν το «επιστημονικώς ορθόν», θα τα βρίσκανε μια χαρά με τους Γερμανούς που εξ άλλου το μόνο που ζητούσαν από μας ήταν να τους παραχωρήσουμε την άδεια χρήσης των λιμανιών και των αεροδρομίων μας.

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα υπήρχαν οι δημοκρατικοί αγώνες και η Αντίσταση κατά της χούντας. Δεν θα υπήρχαν ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Καλομοίρης,ο Καζαντζάκης, o Σικελιανός, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Τσαρούχης, ο Ελύτης, ο Χατζιδάκις, ο Εγγονόπουλος,ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Παρθένης, ο Καμπανέλλης, ο Γεωργουσόπουλος, ο Κουν, ο Μινωτής, ο Κακογιάννης, ο Αγγελόπουλος. Όπως δεν θα υπήρχαν οι διανοητές, οι φιλόσοφοι, οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες από τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο ωε τον Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν θα υπήρχαν τα μεγάλα κινήματα όπως των δημοτικιστών και των φοιτητών. Δεν θα υπήρχε το κίνημα για την Κύπρο ούτε οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τα σημερινά θύματα του επιθετικού ιμπεριαλισμού, την Γιουγκοσλαυία, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και δεν θα συνέβαιναν προ παντός εκείνες οι πράξεις, που αποδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του λαού μας, που τόσο επίμονα σαρκάζετε, όπως το ΟΧΙ το 1940 και η μάχη της Κρήτης, καθώς και το ότι ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαίους, μονάχα η Ελλάδα αρνήθηκε να ντύσει τα παιδιά της με την στολή της Βέρμαχτ και να τα στείλει στο ανατολικό μέτωπο. Χάρη στις μοναδικές μέσα στην κατεχόμενη Ευρώπη παλλαϊκές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους σε στρατόπεδα θανάτου.

Κι αυτό γιατί οι εθνικοί και δημοκρατικοί μας αγώνες, καθώς και τα πνευματικά έργα και οι πολιτικές πράξεις των προσώπων αυτών, διαπνέονταν από την πεποίθηση ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει επηρεαστεί βαθειά από μια βαρειά κληρονομιά, απέναντι στην οποία θα πρέπει να φανούμε δημιουργικά αντάξιοι.

Για όλα αυτά έχετε να πείτε μια μόνο λέξη: εθνοκεντρισμός, δηλαδή ότι είναι ασυγχώρητη υπερηφάνεια για ένα λαό να θαυμάζει τα επιτεύγματά του, φτάνοντας στο σημείο να προτείνετε να εκλείψει από τα σχολικά βιβλία, γιατί αυτό επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη για την αναθεώρηση της ιστορίας. Με άλλα λόγια επιχειρείτε έναν γενικευμένο ευνουχισμό σε ό,τι πολυτιμότερο και πιο ελληνικό πέτυχε ο λαός μας έως τώρα, με τελικό αποτέλεσμα την μετατροπή μας σε έναν άλλο λαό, προσαρμοσμένο στις συνταγές του καμουφλαρισμένου αφελληνισμού, που κοσμούν κάθε σελίδα του εν λόγω βιβλίου σας.

Κι αυτό γιατί διαφωνείτε με την ύπαρξη και την αξία των βασικών πυλώνων πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι ιδέες, οι πράξεις, οι αγώνες, οι θυσίες και τα έργα, πνευματικά και άλλα.

Βαφτίζετε εθνοκεντρισμό την ξεχωριστή πίστη, ακόμα και θαυμασμό που μπορεί να έχει ένας λαός για την ιστορία και τον εαυτό του. Τις ξένες επεμβάσεις, που αλλοίωσαν την εθνική μας ζωή, τις θεωρείτε σχεδόν ανύπαρκτες και πρόσχημα για να καλύψουμε τις δικές μας -υπαρκτές βεβαίως- αδυναμίες.

Την ιδιαιτερότητα των αγώνων μας, ειδικά στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο την αποκαλείτε σωβινισμό, πράξη εχθρική προς τους άλλους και την θεωρείτε γενεσιουργό αιτία ξενοφοβίας.

Την υπερηφάνεια μας για τα κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων την βαφτίζετε στείρο εθνικισμό και ιστορική αυταπάτη. Δηλαδή θέλετε σώνει και καλά να αποδείξετε ότι κακώς πιστεύαμε ως τώρα όσα πιστεύαμε για την καταγωγή, τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, πράξη που στην ιατρική επιστήμη ονομάζεται «ευνουχισμός». Και οχυρωμένη πίσω από ηχηρά ονόματα ξένων επιστημόνων βαλθήκατε με την βοήθεια ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κύκλων, μιας και είναι πολύ δύσκολο να ευνουχίσετε έναν ολόκληρο λαό κατεδαφίζοντας τα σύμβολα και τους μύθους του, να ξεκινήσετε το θεάρεστο έργο σας από τα τρυφερά και ανύποπτα παιδιά μας.

Όπως το επιχείρησε χθες η φίλη σας κ. Ρεπούση -ανεπιτυχώς- ενώ σήμερα, με τον αέρα μάλιστα της κρατικής συμπαράστασης το επεκτείνετε εσείς με νέα έφοδο για τον ευνουχισμό της μαθητικής μας νεολαίας από κρατικό μάλιστα πόστο!

Γνωρίζετε κυρία Δραγώνα, ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας, όπως γνωρίζετε ότι θα σας ήταν λίγο δύσκολο να με βαφτίσετε κι εμένα … ακροδεξιό. Προς το παρόν μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας να με φιμώσετε. Όμως σ’ αυτό είμαι συνηθισμένος και μάλιστα θα σας έλεγα ότι όποιοι και όσοι στο παρελθόν κατά καιρούς επεχείρησαν να φιμώσουν τις ιδέες αλλά και την μουσική μου, είχαν … κακά γεράματα. Όπως ίσως ξέρετε ή θα έχετε ακούσει, η ζωή και το έργο μου στηρίχθηκε επάνω σε τρεις λέξεις: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία. Και όλοι μου οι αγώνες έγιναν μόνο και μόνο για να τις υπερασπίσω με κάθε θυσία. Το ίδιο κάνω και τώρα.

Σήμερα εσείς και οι φίλοι σας, με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι προηγούμενοι, επιχειρείτε να κατεδαφίσετε τις ιδέες, τις πράξεις και τα έργα που συμβολίζουν αυτές οι τρεις λέξεις, που όπως είπα, ενέπνευσαν και στήριξαν όλες τις γενιές των νεοελλήνων, για να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα.

Μια κορυφαία στιγμή στην νεότερή μας ιστορία υπήρξε και η Εθνική μας Αντίσταση, τότε που έλαμψαν αυτές οι τρεις λέξεις οδηγώντας τα νιάτα εκείνης της εποχής σε ανυπέρβλητες θυσίες. Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα. Τι μας οδηγούσε τότε; Όλα αυτά που καταδικάζονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου σας, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια γενικευμένη αλλοίωση του εθνικού μας χαρακτήρα ξεκινώντας με δήθεν επιστημονικό τρόπο από τα τρυφερά μας νιάτα.

Άλλωστε αυτή η προσπάθεια που γίνεται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, έχει αφετηρία γνωστά σε όλους διεθνή κέντρα, που επιδιώκουν την διάλυση των εθνών-λαών με εθνικές ιδιαιτερότητες, συμφέροντα και «αρχές» που οδηγούν σε αντιστάσεις μπροστά στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και γι’ αυτό με τη διάλυση των εθνών επιδιώκουν την μετατροπή των ανθρώπων σε ανυπεράσπιστες μονάδες χωρίς μνήμη και ενοχλητικές ιδιαιτερότητες.

Eίναι δυνατόν να επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο; Να γιατί με βρίσκετε και θα με βρίσκετε πάντοτε αντίθετο, γιατί πιστεύω ότι η γενιά η δική μου έχει αποδείξει στην πράξη, με έργα και όχι μόνο με λόγια, ότι σ’ αυτή τη γωνιά της γης κατοικούν άνθρωποι που είναι Έλληνες με όλη την ιστορική σημασία αυτής της λέξης και τίποτε -απολύτως τίποτε- δεν μπορεί να αμαυρώσει και πολύ περισσότερο να αλλοιώσει. 

Διαβάστε την συνέχεια της επιστολής και την αποδόμηση του βιβλίου της Θάλειας

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

35 responses to “Η απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στην επιστολή διαμαρτυρίας της Θάλειας Δραγώνα

 • mnk

  Μα που πας κυρά μου ξεβράκωτη στ’ αγγούρια; Τι περίμενες δηλαδή; Να ντραπεί και να τα κλωθογυρίσει με τίποτα στρογγυλεμένες και καθώς πρέπει αβρότητες; Τώρα, πάρ’τα Λίζα και κάν’τα κορνίζα.

  Αλήθεια, το πατρικό της όνομα κι από που κρατάει η σκούφια της, γιατί δεν μας το λέει η μανδαμίτσα;

 • Λαυρέντης

  Και η προσφώνηση;

  «Αγαπητέ Μίκη Θεοδωράκη» χωρίς «κύριε». Να φωνάξω τώρα τον Σαρτζετάκη να της γράψει δεύτερη επιστολή; 🙂

 • mnk

  Ναι, ήταν μαζί φαντάροι, γιατί να τον πει κύριο;

  Καλή ιδέα!
  Άμα την περιλάβει κι ο Σαρτζετάκης, μήπως φιλοτιμηθεί ν’ αυτοκτονήσει να μας αδειάζει τη γωνιά. 😉

 • dimitris

  Εκπληκτικό κείμενο εθνικιστικής αρλουμπολογίας από τον υπουργό επικρατείας του Μητσοτάκη. Το γήρας ουκ έρχεται μόνον.

 • Λαυρέντης

  @ dimitris

  Επειδή στην αρλουμπολογία δείχνεις ειδικός….
  θα σιωπήσω!

 • Λαυρέντης

  Μια και στους διάφορους Δημήτρηδες αρέσει η μπουρδολογία, τί λέω αρέσει, ΜΑΓΕΥΟΝΤΑΙ… πάρτε ένα κουβά μαλακίες από την Δραγώνα!

  http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1085788&cid=1

 • dimitris

  Θα μπορούσες να μου υποδείξεις τι απ’ όλα αυτά που αναφέρει το θεωρείς εσύ «μαλακία» ? Το βιβλίο της δεν το έχω διαβάσει, αλλά αυτά που λέει στην παραπάνω συνέντευξη μου φαίνονται απολύτως αυτονόητα.

 • Λαυρέντης

  Ήμουνα σίγουρος! Αλλά δεν βαριέσαι, έχω λίγο χρόνο για χάσιμο…

  1)

  δεν έχει ανάγκη πιστοποιητικού πατριωτισμού

  Τότε γιατί ασχολείται;

  2)

  αναφέρεται στον εθνοκεντρισμό στην εκπαίδευση

  Μπά; Η παιδεία έγινε εκπαίδευση; Καιρός ν’ αλλάξει το όνομα του υπουργείου σε σκέτο «εκπαίδευσης». Όταν καταλάβεις Δημήτρη μου την διαφορά τότε θα κατανοήσεις τί σημαίνουν όλα αυτά!

  3)

  Σίγουρα, δεν είναι προσωπική. Ήμουν στο Κοινοβούλιο δύο χρόνια

  Δεν ήσουν όμως υπεύθυνη εκπαίδευσης! Το κοινοβούλιο έχει και Αμερικάνους και Τούρκους και άλλους πράκτορες. Δεν θα σκάσουμε γι’ αυτό!

  4)

  η επιστημονική κοινότητα το είχε υποδεχθεί ευμενώς και χρησιμοποιείται σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα.

  Μου θυμίζει την σημερινή είδηση ότι το υπουργικό συμβούλιο έβαλε καλό βαθμό …στην κυβέρνηση!!! για τις πρώτες 100 μέρες…

  5)

  Πρέπει να επανεξετάσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, σε ότι αφορά την έμφαση στην ομοιογένεια. Σήμερα οι σχολικές τάξεις απαρτίζονται από πολλά παιδιά με διαφορετική εθνοπολιτισμική ταυτότητα.

  Τί μας λέτε; Η παιδεία (επιμένω) έχει στόχο την ανάπτυξη του αισθήματος του κοινωνείν και όχι του διασκορπίζειν… Αλλά είπαμε δεν είναι εκπαιδευτικός!

  6)

  Η σημερινή (σσ. εθνική ταυτότητα)συνδέεται με δημοκρατικές αξίες, σε άλλες εποχές αυτό συνέβαινε σε μικρότερο βαθμό.

  Έμπλεξε την πούτσα με την βούρτσα. Εθνική ταυτότητα με δημοκρατικές αξίες… Δεν κατανοεί την διαφορά των εννοιών!

  7)

  Η ταυτότητα γενικώς είναι κάτι εύπλαστο και έχει διαφορετική σημασία και προτεραιότητα ανάλογα με τις συνθήκες και τον ιστορικό χρόνο

  Έτσι της είπαν στων πρακτόρων τη σχολή που ‘ναι δύσκολη πολύ.

  8)

  Όταν οι Ολυμπιακοί βρεθούν εκτός Ελλάδας, αυτό που τους ενώνει είναι η Εθνική Ομάδα.

  Αλλά δεν παύουν να είναι Ολυμπιακοί ρε χάπατο! Πάλι μια εμμονή με «το πέος και την ψύκτρα»…

  9)

  Οι εθνικές ταυτότητες είναι προϊόντα της δημιουργίας των εθνών- κρατών. Διότι τότε υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να υπάρξει ομοιογένεια του πληθυσμού. Όμως, η ελληνική ταυτότητα υπάρχει πολύ πριν από τον 19ο αιώνα με συνέχειες και ασυνέχειες. Η μεγάλη συνέχεια είναι η γλώσσα μας.

  Εδώ τις αντιφάσεις και αλληλοανερέσεις (δημιούργημα των εθνών κρατών αλλά προϋπήρχαν κλπ.) είναι φαντάζομαι προφανείς τζιμάκο…

  10)

  Ερ: Μήπως πρέπει να τολμήσουμε; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις παρελάσεις, τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, την προσευχή στα σχολεία.

  Απ: Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ένα σχολείο που καλλιεργεί τις αρχές της δημοκρατίας, την αίσθηση του ανήκειν απο τη μια πλευρά, και την ανεκτικότητα από την άλλη. Ένα σχολείο που να σφυρηλατεί την αίσθηση του ανήκειν, αλλά και ένα σχολείο που να μάχεται για τη δημοκρατία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών, την ανθρωπιστική παιδεία και την ανεκτική κοινωνία. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είναι δυο διαδικασίες, που η μία συμπληρώνει την άλλη. Έτσι θα πετύχουμε μια ασφαλή εθνική ταυτότητα και όχι μια ταυτότητα που θα πατάει σε διαστάσεις έξω και μακριά από μας για να λαμπρύνει το παρόν. Δεν χρειαζόμαστε τη συνεχή επίκληση των προγόνων μας για να σφυρηλατήσουμε το παρόν και το παρόν να είναι κούφιο και ανύπαρκτο.

  Εδώ κεντάει! Χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα «υπέρ» για να μην απαντήσει την ερώτηση! Και συνεχίζοντας παρακάτω αρνείται και την άρτζι μπούρτζι και λουλάς απάντηση! Λέει:

  Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά μας δεν έχουν ανάγκη να μάθουν, να εκτιμήσουν το παρελθόν και να το εντάξουν στον παρόν.

  12)

  Δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα να μου χορηγεί πιστοποιητικό πατριωτισμού. Σε κανέναν!

  Ο πατριωτισμός είναι αποτέλεσμα αυτοπροσδιορισμού…

  13)

  Ο πατέρας μου ήρθε πρόσφυγας το 1922, μεταφέροντας στις αποσκευές του πόνο και νοσταλγία. Έχω μια ευαισθησία και βλέπω αυτή την πλευρά της ιστορίας μέσα από αλλιώς φορτισμένη ματιά.

  Δηλαδή; Τί αλλιώς; Γιατί μάλλον «αλλιώς» αλλιώς την βλέπει…

 • dimitris

  Σιγά μην προσφέρουν Παιδεία τα ελληνικά σχολεία. Ούτε καν εκπαίδευση δεν προσφέρουν. Παπαγάλους βγάζουν που θα περιμένουν σε λίγα χρόνια στην ουρά σε κάποιο πολιτικό γραφείο για μια θέση στο δημόσιο. Ευτυχώς που υπάρχουν κι οι μετανάστες και δουλεύουν οι οικοδομές, οι αγροτικές εργασίες, κι ότι έχει απομείνει από βιομηχανία.

  «η επιστημονική κοινότητα το είχε υποδεχθεί ευμενώς και χρησιμοποιείται σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα. »

  Λέει απλά ότι το βιβλίο της δεν είναι παρά επιστημονική ανάλυση, έχει δηλ. περισσότερο ερευνητικό παρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Κι αυτό είναι προφανές.
  Τώρα την παραπάνω φράση που την άκουσες δεν ξέρω. Αν έχεις κάποιο λινκ θα ήθελα να το δω.

  «Πρέπει να επανεξετάσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, σε ότι αφορά την έμφαση στην ομοιογένεια. Σήμερα οι σχολικές τάξεις απαρτίζονται από πολλά παιδιά με διαφορετική εθνοπολιτισμική ταυτότητα.»

  Μα αυτό ακριβώς λέει. Όταν ο καθηγητής του σχολείου της πλατείας Βάθης κάνει μάθημα σε παιδιά από το Πακιστάν και τη Νιγηρία θα πρέπει να μιλήσει για ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, κι όχι για τα εθνικά ιδεώδη της φυλής, ώστε να ενώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους και να τους κάνει να αισθανθούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που θα ζήσουν αύριο.

  «Η σημερινή (σσ. εθνική ταυτότητα)συνδέεται με δημοκρατικές αξίες, σε άλλες εποχές αυτό συνέβαινε σε μικρότερο βαθμό.»

  Εδώ έχεις δίκιο. Η σημερινή εθνική ταυτότητα συνδέεται με αξίες μάσας, ξάπλας, και βολέματος. Αυτό μαθαίνουν τα παιδιά από τους γονείς τους κι από τους δασκάλους τους. Δημοκρατία σημαίνει να έχεις το βουλευτή σου που θα σου διορίσει τον κανακάρη και θα σου νομιμοποιήσει το αυθαίρετο.

  «Η ταυτότητα γενικώς είναι κάτι εύπλαστο και έχει διαφορετική σημασία και προτεραιότητα ανάλογα με τις συνθήκες και τον ιστορικό χρόνο»

  Η παραπάνω άποψη είναι προφανής και αυτονόητη (και στη δική μου σχολή πρακτόρων τα ίδια μας έμαθαν).

  «Οι εθνικές ταυτότητες είναι προϊόντα της δημιουργίας των εθνών- κρατών. Διότι τότε υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να υπάρξει ομοιογένεια του πληθυσμού. Όμως, η ελληνική ταυτότητα υπάρχει πολύ πριν από τον 19ο αιώνα με συνέχειες και ασυνέχειες. Η μεγάλη συνέχεια είναι η γλώσσα μας. »

  Άλλο ελληνική ταυτότητα κι άλλο εθνική ταυτότητα. Η πρώτη προϋπήρχε, την είχε κι ο Αθηναίος κι ο Σπαρτιάτης, άσχετα αν σφαζόντουσαν. Η δεύτερη δημιουργήθηκε με τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

  «Δεν χρειαζόμαστε τη συνεχή επίκληση των προγόνων μας για να σφυρηλατήσουμε το παρόν και το παρόν να είναι κούφιο και ανύπαρκτο. »

  Εδώ έχει απόλυτο δίκιο. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι παγκόσμια κληρονομιά, δεν είναι ιδιοκτησία μας. Ας φτιάξουμε πρώτα σοβαρό κράτος, και μετά ας το παίξουμε απόγονοι του Περικλή και του Αριστοτέλη.

 • dimitris

  Έκανα quote στις δικές σου φράσεις με < και μου τα έκοψε σαν html εντολές. Ελπίζω να βγάζεις νόημα, μην το ξαναστέλνω.

 • Λαυρέντης

  Νόημα βγάζω απ’ αυτά που γράφεις. Απορώ που εσύ συνεχίζεις να βγάζεις νόημα από τη Δραγώνα!!!

  Την είδηση την άκουσα με τα αυτάκια μου από το δελτίο της ΝΕΤ!

 • bfo

  Σιγά μην προσφέρουν Παιδεία τα ελληνικά σχολεία. Ούτε καν εκπαίδευση δεν προσφέρουν. Παπαγάλους βγάζουν που θα περιμένουν σε λίγα χρόνια στην ουρά σε κάποιο πολιτικό γραφείο για μια θέση στο δημόσιο.

  Τρανό παράδειγμα η περί ης ο λόγος.

  Κουτσοέβγαλε ένα ΙΕΚ, κόσταρε και ένα «μεταπτυχιακό» πέτσινο στην Αγγλεταίρα, και διορίστηκε όχι μόνο πανεπιστημιακός αλλά και επικεφαλής της ημετέρας παιδείας.

  Με αυτά

  Ευτυχώς που υπάρχουν κι οι μετανάστες και δουλεύουν οι οικοδομές, οι αγροτικές εργασίες, κι ότι έχει απομείνει από βιομηχανία.

  Δηλαδή οι έλληνες μέχρι το ’90 που ήρθαν οι μετανάστες δεν δούλευαν τις οικοδομές, τα αγροτικά και τη βιομηχανία; Αμάμ με αυτή την σαχλή προπαγάνδα.

  Αντιθέτως, τότε είχε 100,000 μέλη και πλέον το συνδικάτο των οικοδόμων ―το έτρεμε η γης στις απεργίες και τις πορείες―, η γεωργία μας ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα (πριν τις οδηγίες και το μανατζάρισμα της Ε.Ε μέσω των επιχορηγήσεων), και βέβαια είχαμε πολύ περισσότερες βιομηχανίες και βιοτεχνίας. Συντριπτικά μεγαλύτερο δε, 90% σε σχέση με περίπου 10% σήμερα, ήταν το ποσοστό των ελλήνων ναυτικών που απασχολούνταν στα ελληνικά πλοία. Να μην πούμε πόσο μικρότερο εθνικό χρέος είχαμε, γιατί πονάει πολύ…

  “η επιστημονική κοινότητα το είχε υποδεχθεί ευμενώς και χρησιμοποιείται σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα. ”

  Λέει απλά ότι το βιβλίο της δεν είναι παρά επιστημονική ανάλυση, έχει δηλ. περισσότερο ερευνητικό παρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Κι αυτό είναι προφανές.

  Ποια επιστημονική κοινότητα; Τα διακόσια λαμόγια που αποδέχονται την ίδια ―και άλλες μεγαλοκαθηγήτριες, μεγαλοδημοσιογράφος, τηλεπερσόνες;

  Αυτοί που δέχονται να πλερώνονται από ευαγή ιδρύματα που μπροστά τους το σκάνδαλο με τις χορηγίες του Ιδρύματος Φορντ είναι απλή οδοντόκρεμα; Οι ανύπαρκτοι, που έχουν μηδέν (0) διεθνή αντίκτυπο οι θεωρίες και οι εργασίες τους, παρά μεταφράζουν για τους κάφρους (εμας) ξένες θεωρίες αντί για πρωτότυπο έργο;

  “Πρέπει να επανεξετάσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, σε ότι αφορά την έμφαση στην ομοιογένεια. Σήμερα οι σχολικές τάξεις απαρτίζονται από πολλά παιδιά με διαφορετική εθνοπολιτισμική ταυτότητα.”

  Μα αυτό ακριβώς λέει. Όταν ο καθηγητής του σχολείου της πλατείας Βάθης κάνει μάθημα σε παιδιά από το Πακιστάν και τη Νιγηρία θα πρέπει να μιλήσει για ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, κι όχι για τα εθνικά ιδεώδη της φυλής, ώστε να ενώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους και να τους κάνει να αισθανθούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που θα ζήσουν αύριο.

  To αντίθετο λέει και το έχει γράψει πολλάκις. Δηλαδή ότι πρέπει να «επανεξετάσουμε» με την έννοια του αλλάξουμε «την έμφαση στην ομοιογένεια».

  “Η σημερινή (σσ. εθνική ταυτότητα)συνδέεται με δημοκρατικές αξίες, σε άλλες εποχές αυτό συνέβαινε σε μικρότερο βαθμό.”

  Εδώ έχεις δίκιο. Η σημερινή εθνική ταυτότητα συνδέεται με αξίες μάσας, ξάπλας, και βολέματος.

  Παράδειγμα πτυχιούχοι ΙΕΚ που με κολλητιλίκια διορίζονται σε εξέχουσες θέσεις.

  “Η ταυτότητα γενικώς είναι κάτι εύπλαστο και έχει διαφορετική σημασία και προτεραιότητα ανάλογα με τις συνθήκες και τον ιστορικό χρόνο”

  Η παραπάνω άποψη είναι προφανής και αυτονόητη (και στη δική μου σχολή πρακτόρων τα ίδια μας έμαθαν).

  Και επομένως ότι σήμερα δεν έχει τόση «σημασία και προτεραιότητα» θέλει να καταλήξει ―και το λέγει αλλού. Σας το έμαθαν και αυτό;

 • dimitris

  Τρανό παράδειγμα η περί ης ο λόγος.
  Κουτσοέβγαλε ένα ΙΕΚ, κόσταρε και ένα «μεταπτυχιακό» πέτσινο στην Αγγλεταίρα, και διορίστηκε όχι μόνο πανεπιστημιακός αλλά και επικεφαλής της ημετέρας παιδείας.

  Δεν έχω ψάξει τις σπουδές της παραπάνω κυρίας, έχοντας όμως περάσει από διάφορες σχολές του ελληικού Πολυτεχνείου αλλά και ξένων αντίστοιχων ιδρυμάτων, δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα διπλώματα που παρέχουν. Η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού από νηπιαγωγός 2-ετούς εκπαίδευσης βρέθηκε με διδακτορικό στην ιατρική, και χωρίς να έχει καν πατήσει στο Πανεπιστήμιο που της το χορήγησε !! Κι αυτοί οι άνθρωποι διδάσκουν τα παιδιά μας και λέγονται Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

  Αντιθέτως, τότε είχε 100,000 μέλη και πλέον το συνδικάτο των οικοδόμων ―το έτρεμε η γης στις απεργίες και τις πορείες―, η γεωργία μας ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα (πριν τις οδηγίες και το μανατζάρισμα της Ε.Ε μέσω των επιχορηγήσεων), και βέβαια είχαμε πολύ περισσότερες βιομηχανίες και βιοτεχνίας. Συντριπτικά μεγαλύτερο δε, 90% σε σχέση με περίπου 10% σήμερα, ήταν το ποσοστό των ελλήνων ναυτικών που απασχολούνταν στα ελληνικά πλοία. Να μην πούμε πόσο μικρότερο εθνικό χρέος είχαμε, γιατί πονάει πολύ…

  Και τι έγινε από τότε? Οι οικοδόμοι έστειλαν τα παιδιά τους να πάρουν πέτσινα πτυχία και να μπουν στο δημόσιο ν’ αράξουν, και οι ίδιοι προσέλαβαν αλβανούς εργάτες, κι από οικοδόμοι έγιναν εργολάβοι. Ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο αυξήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια κατά 100 χιλ. και πάνω, χωρίς κανείς να ξέρει πόσους αργόμισθους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

  “η επιστημονική κοινότητα το είχε υποδεχθεί ευμενώς και χρησιμοποιείται σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα. ”
  Λέει απλά ότι το βιβλίο της δεν είναι παρά επιστημονική ανάλυση, έχει δηλ. περισσότερο ερευνητικό παρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Κι αυτό είναι προφανές.
  Ποια επιστημονική κοινότητα; Τα διακόσια λαμόγια που αποδέχονται την ίδια ―και άλλες μεγαλοκαθηγήτριες, μεγαλοδημοσιογράφος, τηλεπερσόνες;

  Η δήλωση αυτή είναι αυθαίρετη, και κοινώς βλογάει τα γένια της. Δε γνωρίζω την επιστημονική αξιολόγηση των εργασιών της κυρίας, αλλά αυτό που τελικά θέλει να πει είναι οι απόψεις που διατυπώνονται στο εν λόγω βιβλίο απευθύνονται σε μια κλειστή ομάδα επιστημόνων κι αφορούν όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο κλάδο. Δεν απευθύνονται δηλ. στο ευρύ κοινό. Η συζήτηση για τη συγκρότηση των σύγχρονων κρατών από το τέλος του 18ου αιώνα και μετά είναι παλιά ιστορία κι ενδιαφέρουσα, και σ’ αυτή τη συζήτηση συμμετέχει και το βιβλίο.

  “Η ταυτότητα γενικώς είναι κάτι εύπλαστο και έχει διαφορετική σημασία και προτεραιότητα ανάλογα με τις συνθήκες και τον ιστορικό χρόνο”
  Η παραπάνω άποψη είναι προφανής και αυτονόητη (και στη δική μου σχολή πρακτόρων τα ίδια μας έμαθαν).
  Και επομένως ότι σήμερα δεν έχει τόση «σημασία και προτεραιότητα» θέλει να καταλήξει ―και το λέγει αλλού. Σας το έμαθαν και αυτό;

  Δηλ. κατά τη δική σου άποψη, ένας κάτοικος του ελλαδικού χώρου κατά τη διάρκεια της αρχαίας Ελλάδα, στη ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, στην Ενετοκρατία και Τουρκοκρατία, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και σήμερα, είχε πάντα την ίδια αίσθηση καταγωγής και την ίδια πολιτιστική ταυτότητα? Στη δική σου σχολή πρακτόρων τι σας έχουν πει σχετικά με το θέμα?

 • Σκαντζόχοιρος

  α) Το ότι οι εθνικές ταυτότητες είναι δημιουργήματα των εθνικών-κρατών, είναι μια αφελέστατη άποψη, που δεν αντέχει στην ιστορική της επαλήθευση ούτε δέκα δευτερόλεπτα, σε καμία περίπτωση. Η θέση ότι οι δομές παράγουν τα υποκείμενα, αφοράει έναν αφελή μαρξισμό, έναν αφελή δομισμό ή έναν αφελή λειτουργισμό.

  ΠΛέον, η ακαδημαϊκή έρευνα έχει προχωρήσει στην αυθυπαρξία των συλλογικών ταυτοτήτων και στην μελέτη τους, ως στοιχεία της φαντασιακής θέσμισης των συλλογικών υποκειμένων. Το να κατανοήσει κανείς τις διαδικασίες παραγωγής της εθνικής (ή της εργατικής συνείδησης) είναι ένα εγχείρημα που εμπλέκει μέσα του την ιστορική μελέτη της κάθε περίπτωσης, την κοινωνιολογία της εποχής που μελετάει ο καθένας, την ψυχολογία κ.ο.κ. ΣΕ καμία περίπτωση, όμως, πλέον δεν μπορεί να δεχθεί κανείς ότι: π.χ. το εργατικό κόμμα έφτιαξε την εργατική συνείδηση, ή το εθνικό κράτος κατασκεύασε το συλλογικό υποκείμενο έθνος.

  Το ότι, δε, η αίσθηση των Ελλήνων για τον εαυτό τους δεν είναι η ίδια σήμερα, με αυτήν που ήταν πριν από 20, 30, 50 ή 400 χρόνια αυτό είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα για να δει κανείς πώς το συλλογικό υποκείμενο ‘έθνος’ είναι ένα ζωντανό μέσα στο χρόνο συλλογικό υποκείμενο και μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της πορείας του μέσα στην ιστορία.

  Ό,τι κινείται, ό.τι αλλάζει και μεταβάλλεται υπάρχει. Τούτο είναι νόμος της φύσης (και της Ιστορίας). Άρα το επιχείρημα ότι η εθνική συνείδηση μεταβάλλεται στα εκάστοτε ιστορικά περιβάλλοντα δεν είναι ένα επιχείρημα εναντίον της ύπαρξής της, αλλά μάλλον ένα επιχείρημα υπέρ της.

  β) Η Θάλεια Δραγώνα πρέπει να παραιτηθεί από την θέση της για τον απλούστατο, δημοκρατικό λόγο: Ότι οι θέσεις που πρεσβεύει για το περιεχόμενο του ελληνικού εκπαιδευτικόυ συστήματος έρχονται σε συντριπτική αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κι άρα, στο μέτρο που έχουμε δημοκρατία, οι κρατικοί λειτουργεί θα πρέπει να συμβαδίζουν με την λαϊκή θέληση.

  Ως εκ τούτου, ο λόγος για τον οποίο η Θ. Δραγώνα θα πρέπει να παραιτηθεί από την θέση της, είναι ο ίδιος για τον οποίον θα έπρεπε να παραιτηθεί ένας φασίστας ή ένας νεοφιλελεύθερος: Γιατί εκφράζουν θέσεις, στις οποίες ο λαός (που σύμφωνα με το σύνταγμα είναι ακόμα –τυπικά– κυρίαρχος) αντιτίθεται ριζικά.

  Τόσο απλό είναι.

  γ) Στη συζήτηση με τα διδακτορικά και τα πτυχία την άρχισαν οι φίλοι της κυρίας Δραγώνα, όταν στην περίοδο του βιβλίου της ιστορίας, απαιτούσαν την κατοχή διδακτορικού σε όποιον προσπαθούσε να εκφέρει άποψη για το ζήτημα.

  Αυτοί την φέρανε την κουβέντα στα πτυχία και τα χαρτιά. Ε, τώρα καλά να πάθουν που μια από τις δικές τους είχε βγάλει μόνο το Ντί-ρί…

  δ) Τα επιχειρήματά σου είναι εντελώς της πλάκας.
  Το ότι οι νεοέλληνες είναι ο χειρότερος λαός του πλανήτη, το ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει αναπτύξει δουλοκτητικά χαρακτηριστικά δεν επαληθεύουν τα ιδεολογήματα της Θ. Δραγώνα.

  Το ότι δε, η εκπαίδευση είναι χάλια, και ότι έχει διαλυθεί εντελώς, ότι βγάζει παπαγάλους κ.ο.κ. Συγνώμη, αλλά τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις, τόσα χρόνια, τις καθοδηγούν οι ομοϊδεάτες της κας Δραγώνα, μέσα από τα εκπαιδευτικά ινστιτούτα, τα παιδαγωγικά τμήματα και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας…

  Συνεπώς, όχι μόνο δεν λειτουργεί ως επιχείρημα υπέρ της, αλλά ως επιχείρημα εναντίον της.

  Και στο κάτω-κάτω της γραφής, τυπικά υπεύθυνος για την κατάσταση στην παιδεία είναι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, στην οποία συμμετέχει και η Θ. Δραγώνα.. επομένως τι;;

  ε) Χωρίς ένα σύνολο κοινών αξιών, πολιτιτισμού, γλώσσας, ηθών και εθίμων δεν υφίσταται κοινωνία. Καθήκον της παιδείας είναι να κοινωνικοποιήσει τους ανθρώπους στο φαντασιακό της κοινωνίας στην οποία επέλεξαν να ζουν, δηλαδή της ελληνικής…

  ΄Συνεπώς, μια παιδεία σε μια πολυεθνική πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι πολυπολιτισμική. ΘΑ ευνοεί την διάλυση. Θα πρέπει να είναι κοινωνός των αξιών της κοινωνίας στα πλαίσια της οποίας κινείται…

  Αυτά προς το παρόν…

 • Λαυρέντης

  Έχοντας καλυφθεί επί του ιδεολογικού από bfo και σκατζόχοιρο θα μείνω στο Deree.

  H Δραγώνα είναι σε υψηλότατη διοικητική θέση του Υπ. κατάρτισης (τέως εθνικής παιδείας). Το υπουργείο αυτό είναι σε αντιδικία με τους αποφοίτους Deree.

  Η πλειοψηφία των καθηγητών του κολεγίου είναι απόφοιτοί του και κάτοχοι διδακτορικού τίτλου από γνωστα ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Παν/μια πιθανόν καλύτερα αυτού που έβγαλε η Δραγώνα. Και όμως η ηγεσία του υπουργείου του οποίου η Δραγώνα όπως είπαμε έχει εξέχουσα θέση δεν τους αναγνωρίζει εργασιακά δικαιώματα!!!! Πώς συμβιβάζεται
  1. Το ότι εξελέγη καθηγήτρια (ά ναι! διασταλτικά…)
  2. Ότι συμμετέχει από τέτοιο πόστο σε τέτοιο υπουργείο

  Μόνο ένα πράγμα μπορεί να συμβαίνει.

  ΕΙΝΑΙ ΞΕΤΣΙΠΩΤΗ!

  ΥΓ. Προφανώς το υπουργείο μπορεί να έχει άποψη κατά των Ντιρίδων. Η Δραγώνα όμως δεν μπορεί… Ούτε το Παν/μιο που την εξέλεξε!

 • Λαυρέντης

  Φυσικά η ταμπακέρα είναι αυτή (και όχι μόνον):

  «Με την επίθεση κατά της κ. Δραγώνα οι κύκλοι της ακροδεξιάς θέλουν να παρεμποδίσουν και να ματαιώσουν τις προσπάθειες να αναγνωριστούν και να γίνουν σεβαστές σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανόμενης και της εκπαίδευσης, η γλώσσα και οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μεταναστών. Πρόκειται για τα ίδια δικαιώματα που διεκδίκησαν με πείσμα και σημαντικούς αγώνες οι Έλληνες μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής», προστίθετα ιστην ανακοίνωση.

  Τη δήλωση αλληλεγγύης υπογράφουν οι βουλευτές: Αλέξης Τσίπρας, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας, Φώτης Κουβέλης, Τάσος Κουράκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Λεβέντης, Βασίλης Μουλόπουλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

  Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού λαλούν οι κότες….

 • dimitris

  Το Deree δεν με απασχολεί ιδιαίτερα γιατί όπως εξήγησα παραπάνω τα πτυχία των δημόσιων Πανεπιστημίων είναι εξίσου αναξιόπιστα. Ο λόγος και ο τρόπος που αντιδικεί η πολιτεία με αυτά τα κολέγια είναι ανόητος και υποκριτικός. Το σωστό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει το ελάχιστο επίπεδο σπουδών αυτών των ιδρυμάτων προκειμένου να αναγνωρίσει τα πτυχία τους, και το θέμα να λήξει. Επίσης, με βάση τη συνθήκη που έχουμε υπογράψει, όταν κάποιος μπορεί να εξασκήσει ένα επάγγελμα σε κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να του επιτρέπεται να το εξασκήσει σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Το ότι απαγορεύουμε σε κατόχους πτυχίων αγγλικών Πανεπιστημίων να ασκήσουν το επάγγελμά τους επειδή φοίτησαν 1-2 χρόνια σε ελληνικά κολέγια, ενώ αναγνωρίζουμε τα ίδια πτυχία αν ο απόφοιτος έχει σπουδάσει όλα τα χρόνια στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, είναι τουλάχιστον βλακώδες.

  Έρχομαι στο επίμαχο βιβλίο της κυρίας Δραγώνα.
  Όπως τονίζει και η ίδια, οι απόψεις που διατυπώνει, σωστές ή λάθος, έχουν καθαρά επιστημονικό-ερευνητικό χαρακτήρα και είχαν διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό. Το ότι κάποιο συγκεκριμένο κόμμα τις ξέθαψε για να κάνει πολιτική εντυπώσεων είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

  Επί του επιστημονικού θέματος, απαντώ στο φίλο Σκαντζόχοιρο:
  «Σε καμία περίπτωση, όμως, πλέον δεν μπορεί να δεχθεί κανείς ότι: π.χ. το εργατικό κόμμα έφτιαξε την εργατική συνείδηση, ή το εθνικό κράτος κατασκεύασε το συλλογικό υποκείμενο έθνος.»
  Φυσικά και όχι. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κοινωνικό όν, θέλει δηλ. να ανήκει σε κάποια ομάδα. Ακόμα και να μην τον καθοδηγήσει κανείς, είναι προφανές πως θα αισθάνεται στην ίδια ομάδα με άτομα που μοιράζεται κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

  Ο ρατσισμός και η αποστροφή μας σε όσους είναι διαφορετικοί από μας ή ανήκουν σε άλλες ομάδες, βρίσκεται γραμμένο στα γονίδιά μας μέσα από την εξελικτική διαδικασία που ακολούθησε το είδος μας. Μελέτες σε πρωτεύοντα σαφώς αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτής της τάσης. Π.χ. σε ομάδες χιμπατζήδων, μέλη που απομακρύνονται από την ομάδα, καταδιώκονται και θανατώνονται, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων αγελών είναι απίστευτα βίαιες, η δε ηττημένη αγέλη υφίσταται αφανισμό.

  Αλλά και στο σύγχρονο κόσμο, μέχρι πολύ πρόσφατα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θεωρείτο αυτονόητη, και κανείς δεν ασχολείτο με ρατσιστικά σχόλια εις βάρος πληθυσμιακών ομάδων. Ο ναζισμός υπήρξε η ποιο ακραία έκφραση αυτής της νοοτροπίας, όμως ακόμα και στις ποιο φιλελεύθερες χώρες παρόμοια φαινόμενα ήταν συνήθη. Η απόρριψη του ρατσισμού και η καταδικαστική στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι σε τέτοια περιστατικά είναι σύγχρονο πολιτισμικό χαρακτηριστικό και πιστεύω όλοι θα συμφωνήσουμε πως είναι μια ακόμα κατάκτηση του πολιτισμού μας.

  Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα μας και λέω πως αυτό που του προσφέρει το εργατικό κόμμα ή το κράτος-έθνος, είναι το παραμύθι, η κοσμοθεωρία που κατοχυρώνει και επιβραβεύει την επιλογή μας στη συγκρότηση της ομάδας. Είμαστε οι καλύτεροι, οι ποιο γενναίοι, έχουμε την ποιο λαμπρή ιστορία, γλώσσα, προγόνους, άρα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά, και θα είναι ανάξιος όλης αυτής της δόξας όποιος δεν πολεμήσει και δεν δώσει και τη ζωή του. Αν τώρα κάποιος δεν αισθάνεται πως ανήκει στην ένδοξη αυτή ομάδα, υπάρχει ο δάσκαλος κι ο παπάς που θα του τα εξηγήσουν όλα αυτά καλύτερα, κι αν και πάλι δεν πειστεί, υπάρχει κι ο χωροφύλακας, και στο τέλος η φυσική εξόντωση ή η ανταλλαγή πληθυσμών. Κι έτσι πετύχαμε μετά από πολύ αίμα, τα Βαλκάνια, απο περιοχή με τη μεγαλύτερη πολιτισμική ποικιλία, να μετατραπεί σε έναν άθροισμα εθνικών κρατών με σχεδόν απόλυτη εθνική-πολιτισμική ομοιογένεια. Και δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια, έτσι φτιάχτηκαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

  Στην παρατήρηση ότι για το σημερινό κατάντημα φταίνε οι απόψεις της κυρίας Δραγώνα και των συνοδοιπόρων της, θα ήθελα να παρατηρήσω πως η διαφθορά, το βόλεμα, το ρουσφέτι, η συναλλαγή πολιτικού-ψηφοφόρου, κι όλα αυτά που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στο να είναι ουραγός στην Ευρώπη, δεν είναι σημερινά φαινόμενα αλλά τόσο παλιά όσο και το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, για να μην πω και αρχαιότερα. Αν λοιπόν θέλετε να βρείτε τα αίτια του καταντήματός μας, ψάξτε αλλού. Η κυρία Δραγώνα και οι απόψεις της, σωστές ή λάθος, δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. Η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων ποτέ στο παρελθόν δεν περιείχε στοιχεία από τις απόψεις της κυρίας Δραγώνα, αλλά ούτε και στα σημερινά σχολικά εγχειρίδια υπάρχουν τέτοιες απόψεις (με μοναδική ίσως εξαίρεση το αποσυρθέν βιβλίο ιστορίας της κυρίας Ρεπούση). Οπότε ας μην ψάχνουμε για ενόχους εκεί που δεν υπάρχουν.

  Και ένα τελευταίο σχετικά με τις «πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μεταναστών» Υπάρχει μεγάλη συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, σε όλες τις χώρες υποδοχής μεταναστών. Υπάρχουν μετανάστες που θέλουν και προσπαθούν να διατηρήσουν τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες, κι άλλοι που προσπαθούν να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία που ζουν. Δε θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση, θα θυμίσω μόνο το σύνθημα «δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» που φώναζαν πριν μερικά χρόνια «Έλληνες» υπερπατριώτες σε ένα 16χρονο παιδί από την Αλβανία που ζήτησε να κρατήσει την ελληνική σημαία. Η ηλιθιότητα των ντόπιων εθνικιστών ξεπερνάει κάθε ρεκόρ ανθρώπινης βλακείας.

 • Σκαντζόχοιρος

  Α, παπα

  Ούτε στο γυμνάσιο τέτοια έκθεση…

  α) Κατ’ αρχήν δεν είναι ο ρατσισμός που εγγράφεται στα γονίδιά μας, που λες…

  Απλούστατα η ξενοφοβία (δηλ. ο φόβος του διαφορετικού) είναι μια συμπεριφορά που απαντάται πολύ συχνά σε φύση και ιστορία. ΑΠό εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι διαχείρισής της, έτσι ώστε να εξομαλυνθεί ή να ενταθεί.

  β) Λέω ότι για το κατάντημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα φταίνε οι συνοδοιπόροι της Δραγώνα, οι οποίοι αποδεδειγμένα μετέχουν στις τελευταίες μεταρρυθμίσεις, είτε δια του παιδαγωγικού ινστιτούτου, είτε διά των παιδαγωγικών τμημάτων (κάνε μια βόλτα από το παιδαγωγικό θεσσαλονίκης, για να δεις τι ενοοώ).

  Το γεγονός ότι μέχρι το βιβλίο της Στ΄ δημοτικού, δεν τολμούσαν να αγγίξουν αυτοί τα βιβλία ιστορίας, αλλά κάναν αλλαγές τριγύρω (π.χ. διαθεματικότητες, απλοποιήσεις, περικοπές κ.ο.κ.) δείχνει πολύ απλά ότι ήταν πολύ έξυπνοι, διότι ήξεεραν ότι θα πάνε να παίξουν με τη φωτιά αν πάνε να κάνουν μετωπικές αλλαγές στα βιβλία (πράγμα που αποδείχθηκαν). Όσο για το πραγματικό περιεχόμενο, μην ανησυχείς. Αυτό το περνάνε μέσα από προγράμματα επιμορφώσεων καθηγητών τα οποία τα ελέγχουν σχεδόν όλα οι συνοδοιπόροι της κυρίας Δραγώνα (όσο για την ίδια, ας μας πόσα εκατομμύρια ευρώ είναι το μέγεθος της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων στη Θράκη, το οποίο διαχειρίζεται μαζί με την Φραγκουδάκη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990).

  γ) Η ύπαρξη της άκρας δεξιάς και του εθνικισμού δεν σώζει τις χαζομάρες περί διαφορετικότητας που λες.

  Πάρε μια κατάληψη αντιεξουσιαστών. Βάλε στην κοινότητα 30 ατόμων που έχουν συγκροτήσει, για λόγους έκτακτης ανάγκης, άλλα 15 άτομα τα οποίοι έχουν ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ απόψεις με τους υπόλοιπους, αλλά και δεν συμφωνούν και μεταξύ τους.

  Πες μου. Αυτή η κοινότητα θα διαλυθεί λόγω ασυμφωνίας ή όχι;;; Φυσικά και ναι, και ας υπάρχουν και πολύ καλύτερες συνθήκες από την κοινωνία (δηλαδή ισότητα, δικαίωμα λόγου σε όλους, άμεση δημοκρατία, κ.ο.κ.).

  Πόσο μάλλον, δηλαδή, εδώ…

  δ) Τον Χίτλερ τον απέκρουσαν σε όλη την Ευρώπη τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των κατεχόμενων χωρών, αλλά και το πατριωτικό αίσθημα των αμυνόμενων. Όχι κάποια διεθνιστική γραμμή.

  ε) Επαναλαμβάνω. Η Δραγώνα διαφωνεί με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΟΛΩΝ των κομμάτων, του κυβερνητικού συμπεριλαμβανομένου. Η θέση που έχει ΟΥΤΕ διακοσμητική είναι, ΟΥΤΕ της την έχουν δώσει επειδή είναι καλή επιστήμων. Είναι πολιτική θέση, προΐσταται υπουργείου. Πρέπει να φύγει γιατί αντιτίθεται στην λαϊκή βούληση, πράγμα το οποίο γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια. Η αποχώρησή της είναι ζήτημα σεβασμού της δημοκρατίας.

  στ) Για τα Βαλκάνια. Τούτο είναι μια αφήγηση που δικαιώνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βαφτίζοντάς την Μωσαϊκό πολιτισμών.

  Οι λαοί των Βαλκανίων ανταγωνίζονταν στην περιοχή της Κεντρικής ΜΑκεδονίας ήδη από την ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Δεν περίμεναν ούτε τον δάσκαλο, ούτε τον παπά του 19ου αιώνα για να τους πούν να μαλώσουν.

  Πολύ θα ήθελα, να δεις, εκτός από τον ‘εθνικισμό’ του παπά και του δασκάλου, τι έχει να σου πει (ας πούμε) κάνας γεννίτσαρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για το διαφορετικό και την ανοχή…

  Και μην αρχίζεις τώρα για την θεσμοθετημένη διαφορά, τα μιλλιέτ, τα δικαιώματα, την καταστατική ανοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κ.ο.κ.

  Παρόμοιες ρυθμίσεις υπάρχουν και στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Και μην μου πεις ότι εκεί υπάρχει συνύπαρξη…

 • Λαυρέντης

  η κοσμοθεωρία που κατοχυρώνει και επιβραβεύει την επιλογή μας στη συγκρότηση της ομάδας. Είμαστε οι καλύτεροι, οι ποιο γενναίοι, έχουμε την ποιο λαμπρή ιστορία, γλώσσα, προγόνους, άρα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά, και θα είναι ανάξιος όλης αυτής της δόξας όποιος δεν πολεμήσει και δεν δώσει και τη ζωή του.

  Δεν είναι επιλογή μας η συγκρότηση της ομάδας έθνος. Είναι αποτέλεσμα βιολογικής καταγωγής και εκπαίδευσης. Δηλαδή εθίμων, γλώσσας, τρόπου. Και φυσικά προγονικών αγώνων, θυσιών που έκανε ο μπαμπάς, ο παππούς, ο προπαππούς κλπ. Και φυσικά είμαστε περήφανοι για όλα αυτά αλλιώς θα είμασταν ψυχοπαθείς. Όποιος ντρέπεται για τον πατέρα του, τη μάνα του, τη γλώσσα του, είναι βαρύτατα ασθενής με την κλινική έννοια. Μπορεί να στο διαβεβαιώσει και ο τελευταίος πρωτοετής της ψυχιατρικής. Ντρεπόμαστε μόνο για το παρόν, όταν δεν είναι αντάξιο του παρελθόντος μας ή του δυναμικού που κουβαλάμε ως προγονική παρακαταθήκη. Όταν δεν ακολουθούμε το «άμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρονες». Και φροντίζουμε με κάθε τρόπο να διώξουμε την ντροπή. Δεν γυρνάμαι όμως την πλάτη στον ίδιο μας τον εαυτό!

  και θα είναι ανάξιος όλης αυτής της δόξας όποιος δεν πολεμήσει και δεν δώσει και τη ζωή του

  Φυσικά! Αν θέλει να είναι μέλος της ομάδας! Αν δεν θέλει, μπορεί να την αρνηθεί για τον εαυτό του! Δεν νομιμοποιείται να την διαλύσει για όλους τους άλλους. Αν το προσπαθήσει θα πρέπει να περιμένει και την αντίδραση. Αν θεωρεί ακατανόητη την αίσθηση του ανήκειν των υπολοίπων και την βαφτίζει ως ρατσισμό κλπ. αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι είναι βαρύτατα ασθενής! Σαν τα κακομαθημένα παιδάκια (μόνο που αυτά είναι παιδάκια…) που όταν δεν μπορούν να ενταχθούν για διάφορους λόγους σε μια παρέα, προσπαθούν να την διαλύσουν…

  Θα τελειώσω με την πολιτισμική ποικιλία. Ποιός σας είπε ρε καλόπαιδα ότι θέλουμε να ζήσουμε σε ποικιλία; Ποιός σας νομιμοποίησε να την επιβάλετε; Από πότε το παρδαλό είναι καλύτερο από το μονόχρωμο ή άντε το δίχρωμο; Εσύ νοσταλγείς κάθε μέρα άλλο φαγητό απ’ αυτά που σούφτιαχνε η μάνα σου; Όταν γλεντάς με πραγματική παρέα (όχι με τάχατες), διασκεδάζετε κάθε φορά με άλλα τραγούδια; Όταν φαντασιώνεσαι τον μεγάλο έρωτα, κάθε φορά είναι διαφορετικού χρώματος και μιλάει άλλη γλώσσα; Έχεις βιώσει ποτέ αυτό που λέμε πολιτισμικό σόκ; Το παθαίνουν όλοι μα όλοι όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό για μεγάλο διάστημα. Όταν δεν καταλαβαίνεις τί σημαίνει το βλέμμα του διπλανού σου, το γέλιο του, ο καθωσπρεπισμός του, το χιούμορ του κλπ. Εδώ δεν μπορούν να κάνουν παρέα μεταξύ τους οι ΣΥΡΙΖΑίοι που ανήκουν στο ίδιο κόμα! Και θέλετε να το βιώνετε καθημερινά παντού χωρίς ποτέ να έχετε ελπίδα ισορροπίας!!! Τί βίτσιο!

  Ο πολιτισμός δεν ήταν ποτέ συνέπεια του πολυπολιτισμού. Φαίνεται και από την λέξη… δεν χρειάζεται να παραθέσω τίποτε παραπάνω! Ούτε η πολυπολιτισμική Ρώμη (και η συνέχειά της Ανατολική Αυτοκρατορία) ανέδειξε πολιτισμό μέχρι να επικρατήσει ο Ελληνιστικός τρόπος. Ο ένας πολιτισμός!

  Το ίδιο και οι γυρολόγοι γύφτοι, οι πολυπολιτισμικοί από κούνια!

 • mnk

  Και φυσικά είμαστε περήφανοι για όλα αυτά αλλιώς θα είμασταν ψυχοπαθείς. Όποιος ντρέπεται για τον πατέρα του, τη μάνα του, τη γλώσσα του, είναι βαρύτατα ασθενής με την κλινική έννοια.
  ………………………………….
  Αν θεωρεί ακατανόητη την αίσθηση του ανήκειν των υπολοίπων και την βαφτίζει ως ρατσισμό κλπ. αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι είναι βαρύτατα ασθενής!

  +1000

 • dimitris

  «Πολύ θα ήθελα, να δεις, εκτός από τον ‘εθνικισμό’ του παπά και του δασκάλου, τι έχει να σου πει (ας πούμε) κάνας γεννίτσαρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για το διαφορετικό και την ανοχή…»
  Δεν έχω καμιά εκτίμηση για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Λέω απλά πως αντί τα εθνικά κράτη που προέκυψαν να διορθώσουν τις ανισότητες, αδικίες, καταπιεστικές μεθόδους κλπ. έφεραν περισσότερες συγκρούσεις, εθνοκαθάρσεις και λιγότερη ανοχή. Κι αυτό δε νομίζω να το αμφισβητείς. Τι άλλο θα μπορούσε να είχε γίνει ? Δεν ξέρω, χρειάζεται συζήτηση. Ο Ρήγας οραματιζόταν μια ομοσπονδία που θα ένωνε όλους τους λαούς της Αυτοκρατορίας. Ο Καποσδίστριας υπήρξε ο αρχιτέκτονας του συντάγματος της Ελβετίας, ενός κράτους που ένωσε πληθυσμούς με εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά σε ένα κράτος-έθνος που επιβίωσε και πρόκοψε όσο κανένα άλλο. Ίσως κάτι παρόμοιο να οραματιζόταν κι αυτός για την τότε Ελλάδα κι ίσως και για τη Βαλκανική, αλλά τον βγάλαμε από τη μέση όπως και κάθε σοβαρό άνθρωπο που ενδιαφέρθηκε για τη χώρα. Μόνο τα λαμόγια επεβίωσαν σ’ αυτό τον τόπο, κι εξακολουθούν να επιβιώνουν.

  =====
  «Η Δραγώνα διαφωνεί με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΟΛΩΝ των κομμάτων»
  Σε ποιο θέμα ακριβώς? Ρώτησες τη γιαγιά σου για την άποψη της Δραγώνα στο θέμα της συγκρότησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και σου δήλωσε πως διαφωνεί? Ανάγεις αυθαίρετα τις δικές σου απόψεις ως απόψεις της πλειοψηφίας χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση.

  «Λέω ότι για το κατάντημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα φταίνε οι συνοδοιπόροι της Δραγώνα»
  Και για το κατάντημα της εκπαίδευσης πριν 20, 30, 50, 100 χρόνια ποιος εφταιγε? Ποτέ αυτή η χώρα δεν είχε σοβαρή εκπαιδευτική πολιτική, και πάντα υπήρχε κάποια Δραγώνα ως αποδιοπομπαίος τράγος, για να δικαιολογεί τα κακά της μοίρας μας.

  ====
  «Δεν είναι επιλογή μας η συγκρότηση της ομάδας έθνος. Είναι αποτέλεσμα βιολογικής καταγωγής και εκπαίδευσης.»
  Σωστά. Και εκπαίδευσης. Δεν είπα τίποτα διαφορετικό.

  «Ντρεπόμαστε μόνο για το παρόν, όταν δεν είναι αντάξιο του παρελθόντος μας ή του δυναμικού που κουβαλάμε ως προγονική παρακαταθήκη»
  Αυτό η «προγονική παρακαταθήκη» πολύ μου άρεσε 

  =====
  “Έχεις βιώσει ποτέ αυτό που λέμε πολιτισμικό σόκ; Το παθαίνουν όλοι μα όλοι όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό για μεγάλο διάστημα. Όταν δεν καταλαβαίνεις τί σημαίνει το βλέμμα του διπλανού σου, το γέλιο του, ο καθωσπρεπισμός του, το χιούμορ του κλπ.”

  Έχω ζήσει 5 χρόνια στις ΗΠΑ ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Σε μια χώρα που ξέρει να σέβεται όλους τους πολιτισμούς. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με καμιά εθνότητα ή φυλή. Τους καταλάβαινα και με καταλάβαιναν, όπως ακριβώς και οι συμπατριώτες μου.

  =====
  «Ποιός σας είπε ρε καλόπαιδα ότι θέλουμε να ζήσουμε σε ποικιλία;
  Ποιός σας νομιμοποίησε να την επιβάλετε;»

  Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι απόφαση ούτε του Τσίπρα ούτε της Δραγώνα, είναι νομοτέλεια που είτε τη θέλουμε είτε όχι δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Είναι το τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα από τη στιγμή που ανέβασε το βιοτικό της επίπεδο κι έπαψε να είναι ψωροκώσταινα. Κανείς δε θέλει να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο ή τη Ακτή Ελεφαντοστούν. Όλοι όμως θέλουν να μεταναστεύσουν σε μια χώρα που έχει πλούτο. Κι αν αυτό συνδυάζεται με απέραντα χερσαία και θαλάσσια σύνορα που είναι αδύνατον να περιφρουρήσεις απόλυτα, τότε θα σου έρχονται καραβιές-καραβιές οι πεινασμένοι.
  Κι όταν ο μετανάστης ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα, και τα παιδιά του πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο μαζί με τα δικά μου παιδιά, αν έχω ίχνος ανθρωπιάς αλλά και πρακτικού πνεύματος φροντίζω να συμβιώσω αρμονικά μαζί του και να τον κάνει να αισθανθεί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, κι όχι απόκληρος και αποδιοπομπαίος. Γιατί διαφορετικά το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό και για τα δικά μου και για τα δικά του παιδιά.

  ======
  «Ο πολιτισμός δεν ήταν ποτέ συνέπεια του πολυπολιτισμού.»

  Όλες οι μεγάλες Αυτοκρατορίες ήταν πολυπολιτισμικές, κι ανέδειξαν πολιτισμούς λαμπρούς. Ακόμα και η σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες και πολυπολιτισμικές είναι και πολιτισμό παράγουν.

  ======
  «Αν θεωρεί ακατανόητη την αίσθηση του ανήκειν των υπολοίπων και την βαφτίζει ως ρατσισμό κλπ. αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι είναι βαρύτατα ασθενής!»
  Φυσικά και δεν κατάλαβες τίποτα απ’ όσα έγραψα.

  Θεωρώ απόλυτα φυσική την αίσθηση του ανήκειν. Θεωρώ απλώς ότι η φυσική αυτή αίσθηση γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με τον κατάλληλο χειρισμό των μαζών.

 • mnk

  Όσοι πέρασαν από την κακή, λειψή και κουτσή παιδεία που είχαμε πριν 30-40-50 χρόνια, έχουν δομημένη σκέψη και σκέφτονται με έννοιες και λογικούς συνειρμούς, ακολουθώντας τους κανόνες της Αριστοτέλειας λογικής και του Ορθού Λόγου.

  Αντίθετα, όσοι δέχτηκαν την, κατά τα νεώτερα αγγλωσαξονικά πρότυπα δομημένη, διαθεματική κι αποσπασματική νεωτερική εκπαίδευση, σκέφτονται ασύνδετα και περιπτωσιολογικά, όχι με ειρμό αλλά με φλασιές κι η σκέψη τους είναι σαν σπασμένος καθρέφτης. Αδυνατούν να κάνουν ανάλυση κι (επανα)σύνθεση των δεδομένων, ώστε, καταλήγοντας σ’ επαγωγικά συμπεράσματα, ν’ αντιληφθούν το πλήρες βάθος και πλάτος της εικόνας, όπως αυτή ξετυλίγεται στον χώρο και τον χρόνο.

  Αυτό και μόνον το γεγονός (όταν είναι βέβαια κανείς σε θέση να το αντιληφθεί) αρκεί για να δείξει ποιοι φταίνε και πότε.

  Και κάτι άλλο: Μέχρι πριν 20 χρόνια, οι περισσότεροι Έλληνες θα ντρεπόντουσαν να παραδεχτούν ότι είναι υπέρμαχοι του δυνάστη κι όχι του καταδυναστευόμενου. Θα το θεωρούσαν τρομακτικό όνειδος να είναι με το μέρος του ισχυρού κι όχι του αδύναμου. Με το μέρος των διεθνών κουμανταδόρων κι όχι με το μέρος των λαών που προσπαθούν ν’ αντισταθούν στην χειραγώγηση.

  Φαίνεται πως, εκτός απ’ την ικανότητα λογικών συνειρμών, εξέλειπε κι ικανότητα της τσίπας.
  Ειδικά για όσους η «προγονική τους παρακαταθήκη» είναι λαμογιάρικη και νεοπλουτίστικη.

 • Λαυρέντης

  Επί όσων ανταλλάξαμε απόψεις μένω και δεν θα μπώ στην διαδικασία του «κτύπαγε τον αερα! Δεν ήμουν εκεί…» Άλλωστε δεν έχω την ανάγκη να πώ την τελευταία κουβέντα. Ξαναδιάβασέ τα απλά.

  Θα πάω όμως σε κανα δυό καινούργια!

  «Μόνο τα λαμόγια επεβίωσαν σ’ αυτό τον τόπο, κι εξακολουθούν να επιβιώνουν.»

  Δεν είναι ακριβώς έτσι! Κρίνεις από την μεταπολίτευση! Αλλά και έτσι να ήταν, η απόρριψη της ταυτότητας δεν είναι υγιής και δεν δικαιολογείται από αυτό… Άλλα κρύβονται!

  «Ρώτησες τη γιαγιά σου για την άποψη της Δραγώνα στο θέμα της συγκρότησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και σου δήλωσε πως διαφωνεί? Ανάγεις αυθαίρετα τις δικές σου απόψεις ως απόψεις της πλειοψηφίας χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση.»

  Και όμως ο λαός στο θέμα Ρεπούση (Γιαννάκου), στην μεταναστευτική διαβούλευση (των 14000 αρνητικών στην πλειοψηφία τοποθετήσεων με δημοσιευμένες τις 2500…) απεφάνθη! Αλλά τα πολυπολιτισμικά λαμόγια τον έγραψαν με το να τοποθετούν την «μαυρισμένη» Γιαννάκου επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και να δηλώνουν ότι ότι και να πεί ο λαός δεν πρόκειται να τον ακούσουν κι’ ας «συζητάνε» μαζί του. Ελπίζω να μην έχεις παρασυρθεί από αυτή τη νοοτροπία…

  «Και για το κατάντημα της εκπαίδευσης πριν 20, 30, 50, 100 χρόνια ποιος εφταιγε?»

  Μπά; Ούτε οι «θεσμοί» του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατείνονται στα «επιστημονικά» τους συγγράματα της ιστορίας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα κάτι τέτοιο! Αντίθετα μιλούν με θαυμασμό για την πορεία της παιδείας από την επανάσταση του ’21 μέχρι την χούντα τουλάχιστον!

  «Δεν είναι επιλογή μας η συγκρότηση της ομάδας έθνος. Είναι αποτέλεσμα βιολογικής καταγωγής και εκπαίδευσης.»
  Σωστά. Και εκπαίδευσης. Δεν είπα τίποτα διαφορετικό.

  Είπες «επιλογή»… Σας κακοφαίνεται να έχετε ντε φακτο υποχρεώσεις μάγκες μου! Σε λίγο (τί λέω ήδη συμβαίνει) θα συζητάμε για το αν θα πρέπει να σέβεσαι το φύλο σου και αν είναι δημοκρατικό να μην επιλέγεις να είσαι αρσενικός ή θηλυκός! Και στο λέω γιατί έχω υποστηρίξει και σε πληροφορώ ότι το συζητούσαν με φραγκολεβαντίνικη σοβαροφάνεια τα είδωλά σου οι Αμερικάνοι, ότι είμαι μια μαύρη Εβραία λεσβία παγιδευμένη στο σώμα ενός λευκού Χριστιανού άντρα 🙂

  «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με καμιά εθνότητα ή φυλή. Τους καταλάβαινα και με καταλάβαιναν, όπως ακριβώς και οι συμπατριώτες μου.»

  Σπούδασα και δίδαξα 3,5 χρόνια στην Αμερική! Μόνον αν οι σχέσεις σου φτάνουν στο «οργασμικό» επίπεδο της τυπικής καλημέρας έχεις δίκιο! Και αυτό μπορούν να στο επιβεβαιώσουν οι διάφοροι φοιτητές καμμια 10αριά εθνικοτήτων που βοήθησα να συνέλθουν και να πατήσουν γερά στα πόδια τους. Αν τώρα επιμένεις ότι οι ΗΠΑ (ως δομή και όχι σαν προικισμένα άτομα που κατοικούν εκεί) παράγουν πολιτισμό (με την έννοια ενός καλού λεξικού) τότε τσάμπα συζητάμε!


  «Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι απόφαση ούτε του Τσίπρα ούτε της Δραγώνα, «

  Δυστυχώς είναι! Άλλο πράγμα η πολυπολιτισμικότητα και άλλο η ενσωμάτωση! Είναι πολιτικές επιλογές. Επιλογή δεν είναι το μεταναστευτικό ρεύμα. Η διαχείρισή του είναι! Και αυτό ακριβώς Δημήτρη:

  «γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με τον κατάλληλο χειρισμό των μαζών.»

 • Λαυρέντης

  sancta simplicitas …

  Patria ο muerte, αυτό ήταν το διεθνιστικό σύνθημα των Κουβανών επαναστατών…

  «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» ονόμαζαν οι Σοβιετικοί τον αντιφασιστικόν αγώνα κατά των Ναζί…

  «Η διαμαρτυρία είναι πατριωτισμός» διαδήλωναν οι Αμερικανοί εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ…

  …………………………………………..

  Τούτων ούτως εχόντων, αναρωτιέμαι τι γύρευε ο Κατσαντώνης (δεδομένου ότι δεν εγνώριζε πως είναι Ελληνας) στα Φάρσαλα, αυτός ένας επινοημένος…

  Επιτέλους! καλά νέα -μετά από πολύ καιρό- απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ! Υστερα από μία περίοδο διχόνοιας και ερίδων που ταλάνισαν έως παράλυσης σχεδόν τις συνιστώσες και τη συνισταμένη, βρέθηκε επιτέλους ο κοινός τόπος, το τίμιο ξύλο, η ιερά σινδόνη που μπόρεσε να τους τυλίξει όλους σε ένα ψήφισμα ενότητας: υπέρ της κυρίας Δραγώνα! Θαύμα-θαύμα!

  Και διαφωνώ απολύτως με το πνεύμα εφημερίδων όπως το «Εθνος», που παίρνει το πράγμα στο ψιλό γράφοντας: «Αυτό και αν είναι είδηση… Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης ενός… κυβερνητικού στελέχους γιατί, όπως υποστηρίζουν, δέχεται επίθεση από ακροδεξιούς κύκλους».

  Δεν ξέρω αν στους «ακροδεξιούς κύκλους» ο ΣΥΡΙΖΑ τσουβαλιάζει τον Μίκη Θεοδωράκη για παράδειγμα, ή αν όποιος άλλος έχει κάτι να αντιλέξει στα λεγόμενα από την υφισταμένη της κυρίας Διαμαντοπούλου, κυρία Δραγώνα, πρέπει να ριφθεί στην πυρά ή να κλειστεί σε ψυχιατρείο, αλλά

  πρέπει να παραδεχθώ, όσον κι αν μου είναι θλιβερά κωμικό, ότι ακόμα κι αν δεν είχε ιδρυθεί ο ΛΑΟΣ, θα έπρεπε να έχει εφευρεθεί, διότι άλλο καλύτερο ελιξίριο για την αποβλάκωση της Αριστεράς δεν θα μπορούσε να ‘χει επινοήσει η άρχουσα τάξη και η νεοταξίτικη σκέψη.

  Είναι πλέον θεία μωρία να χαρίζουν κάποιοι αριστεροί την πατρίδα στους ακροδεξιούς εθνικιστές που επανειλημμένως άλλωστε την έχουν προδώσει, και ταυτοχρόνως να συντάσσονται με όλο εκείνο το σύστημα που εξαπολύει την ιδεολογική τρομοκρατία που χρειάζεται η εξουσία για να κυριαρχεί.

  Ο εθνικισμός, κύριοι αυτής της αριστεράς, συνδεόταν πάντα με ξένες δυνάμεις. Ο εθνικισμός, κύριοι αυτής της αριστεράς (που είναι ικανή να συκοφαντήσει για εθνικισμό και τη μάνα της) βρίσκεται στην πλευρά που υπηρετεί υπάλληλος η κυρία Δραγώνα.

  Παρατράβηξε το αστείο -ούτε καν ανήθικο κι ηλίθιο δεν είναι…

  ΣΤΑΘΗΣ Σ. 16.Ι.2010

 • Λαυρέντης

  Και εδώ τα επίσημα έγγραφα της παραβίασης των νόμων μόνο!!! για την Δραγώνα ανφορικά με το πτυχίο της…

  http://online-pressblog.blogspot.com/2010/01/blog-post_1934.html

 • Λαυρέντης

  Και μερικές άλλες ακόμα… Η πλάκα είναι όταν μαθαίνεις ποιοί ήταν στα εκλεκτορικά σώματα, ποιοί κάνανε τον άρρωστο για να μην καταψηφίσουν μεν αλλά και να μην εκτεθούν δε. Η Πάντειος είναι άντρο τέτοιων περιπτώσεων.

  Το εντυπωσιακό όμως παραμένει, ότι όλοι σχεδόν ανήκουν στην ίδια εθνομηδενιστική παρέα αδιάφορα από ίδρυμα και σχολή!

 • Λαυρέντης

  Το είδα σε σχόλιο στο ιστολόγιο του φίλου εξαποδώ και έψαξα να το βρώ! Αυτή είναι αγαπητοί φίλοι η προσπάθεια αποδόμησης. Μέσα από βιβλία, από άρθρα, στις συγκεντρώσεις όπου βρεθούν θα κοτσάρουν κάτι ανάλογο. Και αυτό αποδεικνύει το συντεταγμένο και πληρωμένο του πράγματος! Εντός ή εκτός θέματος είναι αδιάφορο! Τα ίδια θα αναμασηθούν ξανά και ξανά. Για να τα «μάθουμε». Διαβάστε άλλη μια «δραγώνα»

  Μπορούσε να γίνει αλλιώς σε χώρα που θεωρεί ότι χρωστά την ανεξαρτησία της σε κλέφτες- και επιπλέον είναι περήφανη για αυτό; Που ακόμη γιορτάζει επισήμως παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας την 97η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και την 187η επέτειο της σφαγής των κατοίκων της Τριπολιτσάς από τους αντάρτες του Κολοκοτρώνη; Που κάθε Σεπτέμβρη οι μαθητές των καλών ακριβών σχολείων των βορείων προαστίων τρέχουν στις Σπέτσες να γιορτάσουν με κανονιοβολισμούς και δοξολογίες την επέτειο κάποιας ασήμαντης ναυμαχίας που έγινε στην περιοχή; Στη χώρα μας συνεχώς εξυμνούμε τους πολέμους, την κοινωνική, απελευθερωτική και πατριωτική ένοπλη βία – άρα είμαστε έτοιμοι, αν όχι να δικαιολογήσουμε, οπωσδήποτε να κατανοήσουμε τη βία η οποία ασκείται από οποιονδήποτε, που επικαλείται αυτές τις αξίες – και τις επικαλούνται στις ημέρες μας όλοι οι τρομοκράτες, η δοσολογία διαφέρει από ομάδα σε ομάδα.

 • ιερολοχιτης

  προς το μικη θεοδωρακη.

  μπραβο λεβεντη μικη για την επιστολη σου προσ την κυρια δραγωνα.σου σφιγγω δυνατα το χερι. ομως αφηνεις πολλα σκοτεινα σημεια αφου δεν αναφερεισ ποιοι κρυβονται πισω απο την ερεβωδη και μηδενιστικη συνωμοσια

  Υ.Γ το τραγουδι σου ρωμιοσυνη θα πρεπει να ειναι υπο απαγορευση απο την κυρια δραγωνα.

 • dimitris

  “Μόνο τα λαμόγια επεβίωσαν σ’ αυτό τον τόπο, κι εξακολουθούν να επιβιώνουν.”
  Δεν είναι ακριβώς έτσι! Κρίνεις από την μεταπολίτευση! Αλλά και έτσι να ήταν η απόρριψη της ταυτότητας δεν είναι υγιής και δεν δικαιολογείται από αυτό… Άλλα κρύβονται

  Δεν απέρριψε κανείς καμιά ταυτότητα. Εθνικό είναι το αληθές, αυτό και μόνο, αν μπορείς να το καταλάβεις.

  ===========
  “Και για το κατάντημα της εκπαίδευσης πριν 20, 30, 50, 100 χρόνια ποιος εφταιγε?”
  Μπά; Ούτε οι “θεσμοί” του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατείνονται στα “επιστημονικά” τους συγγράματα της ιστορίας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα κάτι τέτοιο! Αντίθετα μιλούν με θαυμασμό για την πορεία της παιδείας από την επανάσταση του ‘21 μέχρι την χούντα τουλάχιστον!

  Καλά τώρα με έπεισες. Πολύ αξιόπιστη πηγή που μου ανέφερες, το Σύριζα. Κοίτα μόνος σου την πραγματικότητα. Πες μου τι σοβαρή τεχνολογία ή επιστήμη παρήγαγε αυτός ο τόπος? Ποιός σοβαρός Έλληνας αναδείχτηκε ποτέ μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα? Όλοι οι μεγάλοι Έλληνες της επιστήμης (Καραθεωδορής, Παπανικολάου, Αργύρης) αναδείχτηκαν στο εξωτερικό. Στα ελληνικά Πανεπιστήμια πάντα κυριαρχούσε η μετριότητα κι ο σκοταδισμός. Αν έμεναν στην Ελλάδα θα είχαν αφανιστεί.

  ==========
  «Δεν είναι επιλογή μας η συγκρότηση της ομάδας έθνος. Είναι αποτέλεσμα βιολογικής καταγωγής και εκπαίδευσης.»
  Σωστά. Και εκπαίδευσης. Δεν είπα τίποτα διαφορετικό.
  Είπες “επιλογή”… Σας κακοφαίνεται να έχετε ντε φακτο υποχρεώσεις μάγκες μου! ΄

  Δεν είμαι ο μάγκας σου, κι ούτε έχω «ντε φακτο υποχρεώσεις». Είμαι άνθρωπος με παιδεία και λογική και γνωρίζω ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου απέναντι στην κοινωνία. Αυτό το «ντε φάκτο» από πού προκύπτει? Από τη θεία επιφώτιση?

  ==========
  Σε λίγο (τί λέω ήδη συμβαίνει) θα συζητάμε για το αν θα πρέπει να σέβεσαι το φύλο σου και αν είναι δημοκρατικό να μην επιλέγεις να είσαι αρσενικός ή θηλυκός!

  Λυπάμαι, αλλά επιεικώς, λες ανοησίες.

  ===========
  “Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με καμιά εθνότητα ή φυλή. Τους καταλάβαινα και με καταλάβαιναν, όπως ακριβώς και οι συμπατριώτες μου.”
  Σπούδασα και δίδαξα 3,5 χρόνια στην Αμερική!
  Μόνον αν οι σχέσεις σου φτάνουν στο οργασμικό επίπεδο της τυπικής καλημέρας έχεις δίκιο! Και αυτό μπορούν να στο επιβεβαιώσουν οι διάφοροι φοιτητές καμμια 10αριά εθνικοτήτων που βοήθησα να συνέλθουν και να πατήσουν γερά στα πόδια τους.

  Η παρέα μου αποτελείτο από φοιτητές και καθηγητές όλων των φυλών κι εθνικοτήτων. Ποτέ δεν είχμε πρόβλημα να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο.

  ============
  Αν τώρα επιμένεις ότι οι ΗΠΑ (ως δομή και όχι σαν προικισμένα άτομα που κατοικούν εκεί) παράγουν πολιτισμό (με την έννοια ενός καλού λεξικού) τότε τσάμπα συζητάμε!

  Και πολιτισμό παράγουν και σοβαρή χώρα είναι. Αν δεν θέλεις να το δεις αυτό τότε εθελοτυφλείς. Δεν ξέρω τι εννοείς «ως δομή», αλλά αν εννοείς το Αμερικάνικο Σύνταγμα, είναι άξιο θαυμασμού. Τέθηκε σε ισχύ το 1776 κι εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα με ελάχιστες τροπολογίες. Εμείς κάθε δεύτερη βουλή το αλλάζουμε. Το μισό Σύνταγμά μας ασχολείται με τη διοίκηση της Εκκλησίας. Τόσο καλά.

  ===========
  “Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι απόφαση ούτε του Τσίπρα ούτε της Δραγώνα, ”
  Δυστυχώς είναι! Άλλο πράγμα η πολυπολιτισμικότητα και άλλο η ενσωμάτωση! Είναι πολιτικές επιλογές. Επιλογή δεν είναι το μεταναστευτικό ρεύμα. Η διαχείρισή του είναι! Και αυτό ακριβώς Δημήτρη:
  “γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με τον κατάλληλο χειρισμό των μαζών.”

  Τι ακριβώς μεταναστευτική πολιτική θα ήθελες εσύ, και που ακριβώς διαφωνείς με την υπάρχουσα πολιτική της ελληνικής πολιτείας. Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει. Εννοώ για όσους μετανάστες ζουν κι εργάζονται εδώ επί δεκαετίες, και που τα παιδιά τους έχουν τελειώσει ελληνικά σχολεία και Πανεπιστήμια.

  ===========
  Όσοι πέρασαν από την κακή, λειψή και κουτσή παιδεία που είχαμε πριν 30-40-50 χρόνια, έχουν δομημένη σκέψη και σκέφτονται με έννοιες και λογικούς συνειρμούς, ακολουθώντας τους κανόνες της Αριστοτέλειας λογικής και του Ορθού Λόγου.

  Απ’ ότι βλέπω όμως δεν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία. :((

  ============
  Και κάτι άλλο: Μέχρι πριν 20 χρόνια, οι περισσότεροι Έλληνες θα ντρεπόντουσαν να παραδεχτούν ότι είναι υπέρμαχοι του δυνάστη κι όχι του καταδυναστευόμενου. Θα το θεωρούσαν τρομακτικό όνειδος να είναι με το μέρος του ισχυρού κι όχι του αδύναμου. Με το μέρος των διεθνών κουμανταδόρων κι όχι με το μέρος των λαών που προσπαθούν ν’ αντισταθούν στην χειραγώγηση.
  Φαίνεται πως, εκτός απ’ την ικανότητα λογικών συνειρμών, εξέλειπε κι ικανότητα της τσίπας.
  Ειδικά για όσους η «προγονική τους παρακαταθήκη» είναι λαμογιάρικη και νεοπλουτίστικη.

  Ας πάμε λοιπόν να πολεμήσουμε στο πλευρό των Ταλιμπάν. Μόνο αυτοί πολεμάνε πραγματικά τη νέα τάξη.

 • Λαυρέντης

  @ Δημήτρης

  Είπα πώς δεν θα συνεχίσω και θα το κάνω.

  Όμως την αδυναμία σου να καταλάβεις το de facto να την προσέξεις. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημά σου ή το πρόβλημά μας να είσαι μαζί μας εσύ και διάφοροι άλλοι αριστεροφιλελεύθεροι…

  Όσο για τον νόμο περί ιθαγενείας μου αρέσει ο υπάρχων. Ο καινούργιος που έρχεται δεν μ’ αρέσει! Κι’ αν κάποιοι ζορίζονται μπορούν να ξαναμεταναστεύσουν και να πάνε να «πολυπολιτισμίσουν» άλλους, να «σώσουν» άλλα σφαλιστικά και άλλα δημογραφικά. Με το ζόρι δεν θέλουμε να σώσουν εμάς… Τί να κάνουμε!

 • dimitris

  Όμως την αδυναμία σου να καταλάβεις το de facto να την προσέξεις. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημά σου ή το πρόβλημά μας να είσαι μαζί μας εσύ και διάφοροι άλλοι αριστεροφιλελεύθεροι…

  Όχι, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι εγώ θεωρώ εθνικό το αληθές, ενώ εσύ προτιμάς το παραμύθι.

  ======
  Όσο για τον νόμο περί ιθαγενείας μου αρέσει ο υπάρχων. Ο καινούργιος που έρχεται δεν μ’ αρέσει! Κι’ αν κάποιοι ζορίζονται μπορούν να ξαναμεταναστεύσουν και να πάνε να “πολυπολιτισμίσουν” άλλους, να “σώσουν” άλλα σφαλιστικά και άλλα δημογραφικά. Με το ζόρι δεν θέλουμε να σώσουν εμάς… Τί να κάνουμε!

  Δηλ. η διαφωνία σου είναι στο ότι δίνουν πολιτικά δικαιώματα σε ένα μικρό ποσοστό νόμιμων μεταναστών. Όμως αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη συζήτηση περί πολυπολιτισμικότητας, θεωριών περί συγκρότησης εθνικών κρατών κλπ κλπ.

  Για μένα κάθε μόνιμος κάτοικος αυτής της χώρας θα έπρεπε να είχε δικαίωμα ψήφου τουλάχιστον στις δημοτικές εκλογές, όπως κάνουν οι Σκανδιναυικές χώρες (έτσι έχω διαβάσει, ίσως κάνω λάθος). Σήμερα έχουμε το οξύμορο σχήμα η πλειοψηφία των κατοίκων τουο Δήμου Αθηναίων να μη συμμετέχει στην εκλογή Δημάρχου είτε γιατί είναι μετανάστες είτε γιατί έχουν τα πολιτικά τους δικαιώματα αλλού, ενώ ένα σημαντικό τμήμα πολιτών που ψηφίζει στο Δήμο Αθηναίων είναι μόνιμοι κάτοικοι άλλων δήμων.

  Για τις εθνικές εκλογές θα έπρεπε να ήταν ποιο αυστηρά τα πράγματα, αλλά όχι και απαγορευτικά. Πιθανότατα ένα καλό μοντέλο θα ήταν οι διαδικασίες που προβλέπονται στις ΗΠΑ. Δεν έχω ασχοληθεί με το τι προοβλέπει το νέο νομοσχέδιο, αλλά υποθέτω ότι κάπου εκεί θα το πάνε.

 • DURUTI

  «Σιγαν κρειττον» κ. Θεοδωρακη…..καταντησε ο κ. Θεοδωρακης -κηνσορας και τιμητης των πάντων στη μεταδικτατορικη Ελλαδα-αυτο που τελικα στο βαθος της υπαρξης του παντα ητανε : ενας ανερματιστος εγωπαθης που προκειμενου να προβληθει δεν δισταζει να παει απο το ενα ακρο στο αλλο…τι να πρωτοθυμηθουμε απο το βιο και πολιτεια του καθ ολα συμπαθους Μικη ; το » Καραμανλης ή Τανκς», το χαραχτηρισμο της εξεγερσης του Νοεμβρη του 73 σαν προβοκατσιας, το πώς συμπεριφερθηκε σε συνεργατες του στις συναυλιες στο εξωτερικο στη διαρκεια της διχτατοριας, το ποσο σκεφτοτανε παντοτε την τσεπη του(γιαυτο και η συνεργασια με το Νταλαρα στα «18 Λιανοτραγουδα») ξεπουλωντας σε πρωτη ευκαιρια συνεργατες που τον στηριξαν, την υπουργοποιηση απο το Μητσοτακη…ειναι τοσα που μπορει κανεις να αναφερει…κι οσοι ξερουν λιγη ιστορια του χωρου της αριστερας συντασσονται με την αποψη του αείμνηστου Γιαννη Πασαλιδη για τον κ.Μικη……η πολιτικη του καταντια να γινει τελικα σταυροφορος των χρυσαυγιτων και του στοχου ηταν προδιαγεγραμμενη απο τοτε που εδινε συνεντευξεις στο χουντικο «Ελευθερο Κοσμο» του Σαββα Κωνσταντοπουλου για να καταγγελνει ΚΚΕ/ΚΝΕ για σαμποταζ συναυλιων κλπ φαιδρα….ισως ειναι λαθος να ασχολειται κανεις και να ξοδευει φαια ουσια για τη λασπη που αρεσκονται παντοτε να ξερνουν τετοια τοσο πολιτικα φαιδρα προσωπα….

 • Λαυρέντης

  Ρε μεγάλε τό μαθες από ‘ξω! Μπράβο! Το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ σχόλιο αναπαράγεται σε όλα τα ιστολόγια της χαβιαροαριστεράς! Ποιός σας το δίδαξε;

  Μην περιμένεις απάντηση… Πόσα να χωρέσει ένα «μυαλό», όση παπαγαλία και να κάνει!

  Η πλάκα είναι ότι οι παπαγάλοι δεν απορούν που το σχόλιο δεν αναφέρεται καθόλου μα καθόλου στο περιεχόμενο του κειμένου…

  Save the parrots αδελφέ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: