Γιατί παραμένω εκλογικός «κολυμβητής»

Δεν ψηφίζω. Πάω για μπάνιο

Δεν ψηφίζω. Πάω για μπάνιο

Το γκαζάκι έχει τοποθετηθεί υπέρ της αποχής και έχει επιχειρηματολογήσει στο μέτρον του δυνατού υπέρ της. Παρατηρώ όμως το τελευταίο 10-ήμερο μέσα από συζητήσεις, ότι αρκετοί συμπολίτες μου έχουν μια αγκύλωση.  Ταυτίζουν την πολιτική ενασχόληση με την προσέλευση στην κάλπη.  Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς θεωρούν ότι είναι στιγμιαία.  Αρχίζει και τελειώνει με την ρίψη του φάκελου στην σχισμή…  Θα μου πείτε «εδώ έτσι αντιλαμβάνονται και τον έρωτα, στην πολιτκή θα διαφοροποιηθούν;»  Παραβλέπω την προβοκατόρικη ερώτηση και συνεχίζω:

Ακούω λοιπόν να λένε ότι δεν μπορείς να μιλάς εφ’ όσον απέχεις και γι’ αυτό οφείλεις να επιλέξεις ένα μικρό κόμμα ή να ρίξεις λευκό-άκυρο!

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς εύλογα:

Με το «λευκό» δεν εκχωρείς ηθελημένα τις αποφάσεις στους άλλους;

Με το «λευκό» μπορείς να διαμαρτύρεσαι ενώ με την αποχή δεν μπορείς;

Με την υπερψήφιση ενός μικρού κόμματος δεν ενισχύεις το πρώτο κόμμα;

Όλα αυτά μου θυμίζουν κάτι γιαγιάδες που ξέρουν ότι ο παπάς της ενορίας είναι πόρνος, κλέφτης, ψεύτης αλλά πάνε να πάρουν αντίδωρο από το χέρι του και να τις ευλογήσει.

Η νομιμοποίηση αυτών των συγκεκριμένων εκλογών, αυτού του εκλογικού συφερτού που μόνο στόχο έχει την εξαφάνιση κοινωνικών και εθνικών κατακτήσεων είναι το μεγαλύτερο λάθος.

Είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που κάνει το 60% των συμπολιτών μας που επιπιδίδεται σε ένα όργιο πελατειακής ρουσφετολογίας και τους αφορά μόνον αυτή. Τουλάχιστον έτσι έχουν την προσδοκία του προσωπικού οφέλους. Εμείς οι άλλοι σε τί προσδοκούμε; Να βγούν και να πούν οι νεοταξίτες ότι ψήφισε το 85% και από αυτούς κυβέρνηση εκλέχθηκε το ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

Θα πεί κανείς ρίχτο στο ΚΚΕ.  Είναι γεγονός ότι το «κόμμα» δείχνει να κάνει στροφή στην πρόσφατη επιδεικτική απεμπόληση των εθνικών διεκδικήσεων στις οποίες πρωτοστατούσε μέχρι προ δύο ετών.  Παρά ταύτα ο λόγος του δεν είναι καθαρός και μου δίνει την εντύπωση ότι απλά προσπαθεί να στριμώξει τον αντεθνικό ΣΥΡΙΖ»α».  Διότι όταν αντί να καταγγείλεις τον ιμπεριαλισμό της Τουρκίας και τον ηγεμονικό ρόλο που προσπαθεί να παίξει με τις ευλογίες των ΗΠΑ στην περιοχή, όταν στο πολιτικό σου λεξιλόγιο δεν υπάρχουν τα Σκόπια, η Αλβανία κλπ.,   και αναλώνεσαι σε ανούσια ευφυολογήματα του στύλ «έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο», δεν είσαι καθαρός.  Διότι στο ΝΑΤΟ είναι και η χώρα μας.  Θα μου πείς να φύγουμε!  Ναί, αλλά μέχρι τότε… μπορείς να ονομάζεις τον άμεσο εχθρό και να μην φτάνεις την ανάλυσή σου στο «εν αρχή ήν το το χάος και η γή αόρατος και ακατασκεύαστος και σκότος επάνω της αβύσσου»…

Το ίδιο φυσικά κάνει με το μεταναστευτικό.  Οι Δύση φταίει κλπ.  Σύμφωνοι!  Αλλά τα έξοδα θα τα πληρώσει η Ελλάδα;  Μέχρι να αποφασίσουν οι Σουηδοί να τα μοιραστούν μαζί μας;

Ας βγάλουν λοιπόν την βουλή που τους αξίζει οι έχοντες πελατειακή σχέση με τα κόμματα, οι ανοιχτοκοινωνικοί, οι αναρχικοί από τον Μωραΐτη και τα Βόρεια προάστεια.

Το «λαϊκό παληκάρι» από το κέντρο της Αθήνας, δεν θα τους κάνει τη χάρη. Θα πάει για μπάνιο και το κυριώτερο θα συνεχίσει να κρίνει και να κατακρίνει.

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

14 responses to “Γιατί παραμένω εκλογικός «κολυμβητής»

 • Λαυρέντης

  Και επειδή είναι Σάββατο και το ποστ βγήκε ερωτικό, το λαϊκό παληκάρι σας παραδίδει μια «ανεπανάληπτη» σκηνή του παλιού κλασσικού φασολάδα western «Ορατότης μηδέν»! Ωραία εποχή 🙂

  Μην παραλείψετε να σκεφτείτε την δύναμη της φράσης της Χρονοπούλου «έκανα μπάνιο ολομόναχη! Και… Για όνομα του Θεού βοήθησέ με!»

 • a8lios

  «Θα πεί κανείς ρίχτο στο ΚΚΕ. Είναι γεγονός ότι το “κόμμα” δείχνει να κάνει στροφή στην πρόσφατη επιδεικτική απεμπόληση των εθνικών διεκδικήσεων στις οποίες πρωτοστατούσε μέχρι προ δύο ετών.»

  Τί εννοείς, ω ποιητή;

 • Λαυρέντης

  Για να μην μπώ σε λεπτομέρειες για την προσπάθεια του ΚΚΕ να εντάξει το «εθνικό» στο πλαίσιο των επιδιώξεών του, θα θυμίσω την στάση του στο Ανάν αλλά και στο Σκοπιανό, Αιγαίο κλπ. και θα φέρω ένα παράδειγμα καθημερινότητας. Προ διετίας πάω να πάρω εφημερίδα στις 25 Μαρτίου και βλέπω στο περίπτερο δίπλα-δίπλα τον Ριζοσπάστη και την Αυγή. Ο «Ρίζος» με πρωτοσέλιδο, «μήνυμα της κεντρικής επιτροπής για το επαναστατικό-εθνικό περιεχόμενο της επανάστασης του ’21 και η «Αυγή» με τίτλο «Ο μύθος του κρυφού σχολιού» και άλλα δήθεν αντιεθνικιστικά. Φυσικά όλες οι άλλες εφημερίδες για την οικονομία τους διορισμούς κλπ.

  Σήμερα; «Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο» γιατί ντρέπεται να προφέρει τη λέξη Τουρκία και όλοι οι μετανάστες μέσα… Παράλληλα βέβαια κάνει και μια απεργία γιατί η τάδε εταιρεία χρησιμοποιεί Μολδαβούς για να πιάσει και κανένα λαϊκό στρώμα…

  Αυτό εννοώ και τίποτα παραπάνω. Έχω γράψει κατά καιρούς σχολιάκια για το θέμα.

 • manitaritoubounou

  Κατανοητή η γραμμή της αποχής από τις εκλογές, αλλα΄όχι υποχρεωτικά αποδεκτή. Μια ερώτηση:

  Πως δήθεν η έγκυρη ψήφος «πάει στο πρώτο κόμμα» ενώ η αποχή δεν πάει; Ερωτώ γιατί ενίσταμαι.

 • Λαυρέντης

  Η έγκυρη ψήφος αν δοθεί σε κόμμα που δεν μπαίνει στη Βουλή δεν μετράει γιατί η κατανομή γίνεται με τον τύπο 40+(260/σύνολο εγγύρων πάνω από 3%) Άρα οι διακόσιες εξήντα μοιράζονται αναλογικά στους εισερχόμενους στη Βουλή και επομένως το πρώτο κόμμα ευνοείται μια και καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό.

  Το άκυρο η αποχή και το λευκό δεν μετράνε καθόλου. Όμως το λευκό σημειολογικά δείχνει αποδοχή, αλλά όχι επιλογή. Αντίθετα η αποχή δείχνει απαξία στο μέγιστο.

 • manitaritoubounou

  @ Λαυρέντης

  νομίζω κάνεις λάθος στο περιεχόμενο και όχι στη μορφή. Βεβαίως το κυριότερο είναι η όποια ψήφος να είναι πολιτική ψήφος συνείδησης (που να ικανοποιεί σε μεγάλο % τις απαιτήσεις ιδεολογικές και πολιτικές) και όχι αριθμητικής κατανομής. Επειδή όμως και αυτή έχει μια πολιτική σημασία τονίζω ότι κάνεις ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ λάθος.

  Ας φέρω ένα παράδειγμα.

  Όταν ένας πολίτης απέχει, ψηφίσει άκυρο ή λευκό, η ψήφος του δεν καταγράφεται και επομένως φαίνεται να μη μετρά. Στην πραγματικότητα αν η ψήφος αυτή δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να πάει κατ ευθείαν στο 1ο κόμμα (π.χ. ΠΑΣΟΚ σ αυτές τις εκλογές ή ΝΔ το 2004) και μετατρεπόταν σε έγκυρη σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα και κυρίως πέραν του 1ου και 2ου που έχουν μεγάλα ποσοστά, θα έριχνε τα % των δυο μεγάλων κομμάτων.
  Επομένως στη μοιρασιά των 260 (ή καλύτερα 276 (αφού 40% επί 40 = 16 θα τις έπαιρνε ούτως ή άλλως το α΄ κόμμα) θα ήταν εις βάρος και του α κόμματος (που διεκδικεί την αυτοδύναμη αριθμητικά κυβέρνηση των 150+ βουλευτές) και φυσικά όλων των άλλων.

  Ας υποθέσουμε ότι μια έγκυρη ψήφος πάει στου Ο. Π., τότε υπάρχει πιθανότητα να μπουν στη βουλή και να αφαιρέσουν – κυρίως από το α΄ κόμμα – 8 βουλευτες τουλάχιστον.

  Ας υποθέσουμε ακόμα ότι μια έγκυρη ψήφος πηγαίνει σε ένα κόμμα που δεν στατιστικά καμμία μα καμμία πιθανότητα να μπει στη βουλή λόγω της κλοπής με βάση το όριο του 3% (π.χ. Δημ. Αναγέννηση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ). Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση πετυχαίνεται σε ένα βαθμό να μην υποκλαπεί η ψήφος πλήρως από το α΄κόμμα:

  α) Διότι του ρίχνει το % και άρα στη μοιρασιά των 260 βουλευτών θα πάρει λιγότερους και

  β) Στην κλοπή των λίγων βουλευτών που κλέβονται από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (π.χ. αν πάρουν μαζί 15% τους αναλογούν περίπου 15 % επί 3οο = 15 βουλευτές) το α΄κόμμα θα κλέψει μόνο το 40% πάνω κάτω και μόνο.

  Επομένως η προσφορά στο α΄κόμμα είναι μεγαλύτερη με αποχή, άκυρο ή λευκό και πολύ μικρότερη με έγκυρο που πάει σε τελικά εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

  Την καλημέρα μου!

 • Λαυρέντης

  Οι 8 βουλευτές των Ο-Π (λέμε…) δεν αφαιρούνται από το ΠΑΣΟΚ! Προστίθενται σύμφωνα με τις δηλώσεις τους και μάλιστα στο πλέον αντεθνικό και αντιδημοκρατικό τμήμα του!

  Το θέμα πάντως είναι ότι δεν είναι το πρόβλημα να βγεί το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Το πρόβλημα είναι ότι θα βγεί ένας από τους δύο… Και οι υπόλοιποι είναι απλά χειρότεροι!

  Πάντως το σύστημα κατανομής είναι περίπλοκο και τελικά τους ωφελεί περισσότερο η ψήφος στα μικρά παρά η αποχή (που έτσι κι’ αλλιώς την στοιχειοθετώ πάνω σε ιδεολογική βάση)

  Βλέπε και μια ανάλυση του Ζούλα για το παράδοξο του εκλογικού συστήματος (προ διετίας)

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100049_02/09/2007_239743

 • manitaritoubounou

  @ Λαυρέντης

  Το ιδειολογικοπολιτικό είναι άλλο ζήτημα. Αλλά και σ αυτό δεν με βρ΄λισκεις σύμφωνο. Τι σημαίνει τα άλλα κόμματα είναι χειρότερα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Διαφωνώ δηλαδή ριζικά σ αυτή σου (την όντως αυθαίρετη) εκτίμηση.

  Το ζήτημα είναι στο εκλογικό σύστημα. Διάβασα την ανάλυση του Ζούλα. Τίποτα δεν λέει γι αυτο που σου ανάλυσα. Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τελείως την ανάλυση π[ου σου έκανα…

  Αν συνεχίζω να απαντω, το κάνω γιατί ίσως πολλές και πολλοί νομίζουν ότι είναι έτσι. Πως το σύστημα καταφέρνει να πείθει ηκλιθίως τον κοσμάκη, ακόμα και στα απλά μαθηματικα. Δυστυχώς

 • Λαυρέντης

  Την ένστασή σου την έχω καταλάβει. Απλά το να το γυρίσουμε στα μαθηματικά προσπαθώ να αποφύγω. Αλλά αφού το θές θα το κάνω.

  Είτε σε μικρό (που δεν πιάνει 3%), είτε σε λευκό, είτε σε άκυρο, είτε σε αποχή πάει η ψήφος σου δεν μετρά στην κατανομή των εδρών. Άρα, αν πούμε για παράδειγμα ότι τα μικρά πιάνουν ένα 10% και τα αποχή – λευκό – άκυρο άλλο ένα 10%, τότε αν το μετρήσεις,

  α) το 40% ας πούμε του 1ου κόμματος επί των ψηφισάντων εμφανίζεται ως 40% του 90%= 44,4% και θα πάρει τελικά λόγω απόριψης των μικρών 0,444+0,444*0,1= 48,88% των 260 εδρών = 127 με 128 έδρες

  ενώ αν ήταν 20% αποχή σκέτη (και λευκό άκυρο)

  β) τότε το προηγούμενο 40% γίνεται 40%*90%= 36% στο σύνολο των ψηφοφόρων και τελικά θα εμφανιστεί σαν 36% του 80% = 45% που στις 260 έδρες θα δώσει 117 έδρες.

  Άρα στην πρώτη περίπτωση (μαζί με τις 40 έδρες δώρο) θα πάρει 167 έδρες ενώ στην δεύτερη 157 έδρες.

  Να σημειωθεί ότι λόγω των δεκαδικών και του στρογγυλέματος στην πρώτη περίπτωση ίσως πάρει καμιά έδρα ακόμα…

  Αν μάλιστα δεν πάρει ο πρώτος πάνω από 36% (όσο πήρε το ΠΑΣΟΚ προ δύο μηνών) τότε με την δεύτερη περίπτωση παίζεται η αυτοδυναμία (θα φτάσει τις 145 έδρες με το δώρο)!

  Τώρα γιατί οι άλλοι είναι χειρότεροι (και αναφέρομαι στους ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Ο-Π) νομίζω ότι είναι αυτονόητο 🙂 και έχω γράψει κατεβατά. Όποιος θέλει ανατρέχει στα αρχεία μου.

  Το ΚΚΕ με προβλημάτισε αρκετά αλλά το έφαγε κι’ αυτό η μαρμάγκα…

 • manitaritoubounou

  @ Λαυρέντης

  Επειδη γινεται από πολλούς σπεκουλα, θα καταθεσω

  Αριθμητικό παράδειγμα

  Διαφωνω, παρότι η διαφορά δεν είναι και πολύ μεγαλη. Για να βοηθησω καταθετω αριθμητικο στρογγυλοποιημενο παραδειγμα

  1) Εγγεγραμμένοι= Ψηφήσαντες = έγκυρα= Σ=1000

  300-40=260

  Α=400 >> 40% >> 40+260χ40%=40+104=144
  26χ40%=10,4
  Συνολικά Α: 144+10,4=154,4
  2,8χ40%=1,12
  ΣΥΝΟΛΟ=154,4+1,12=155,52

  Β=300 >> 30%>> 260χ30% = 78
  26χ30%=7,8
  Συνολικά Α: 78+7,8=85,8
  2,8χ30%=0,84
  ΣΥΝΟΛΟ=85,8+0,84=86,64

  Γ=200 >> 20% >> 260χ20%= 52
  26χ20%= 5,2
  Συνολικά Α: 52+5,2=57,2
  2,8χ20%=0,56
  ΣΥΝΟΛΟ=57,2+0,56=57,76

  <> 10% >>>26-26=0

  Συνολικά= 154,4+85,8+57,2=297,4
  300-297,2=2,8

  ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΗ=155,52+86,64+57,76=299,92=300

  2) Εγγεγραμμένοι=Σ=1000
  ΑΠΟΧΗ+ΑΚ+Λ=100
  Ψηφήσαντες-έγκυρα= Σ=900

  Σ=1000 -100=900

  Α=400 >> = 44,44%
  Α=400 >> 40% >> 40+260χ44,44%=40+115,544=155,544

  ΣΥΝΟΛΟ= 155,544

  Β=300>> =33,33%
  Β=300 >> 30%>> 260χ33,33% = 86,658

  ΣΥΝΟΛΟ= 86,658

  Γ=200>>> = 22,22%
  Γ=200 >> 22,22% >> 260χ22,22%= 57,772

  ΣΥΝΟΛΟ= 57,772

  ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΗ=155,544+86,658 +57,772 =299,974=300

  Συμπέρασμα: Η διαφορά είναι μικρή στις δυο περιπτώσεις, αλλα στην περίπτωση του άκυρου το 1ο κομμα παίρνει λιγο παραπανω, ήτοι: 155,544 βουλευτές έναντι 155,52 με το πολιτικό πλεονέκτημα ότι κατεχει το 44,44% του λαού, ενώ στην περιπτωση των εγκυρων το 40%.

  Σε κάθε περίπτωση χάνεται η πιθανότητα κάποιο κομμα που είναι μκάτω του 3% να μην προσπαθησει να πιασει το 3% που τοτε αφαιρει αυτόματα 8 βουλευτες από ολους, όπου οι περισσότεροι είναι από το 1ο κομα αναλογικα.

 • manitaritoubounou

  Μια διόρθωση θα ήθελα να κάνω.

  Η διαφορά είναι μηδενική. Η προηγούμενη διαφορά είναι απειροελάχιστη και οφείλεται στην πρακτική αριθμητική που χρησιμοποίησα.

  Συμπέρασμα: Για τα κόμματα που παίρνουν τελικά κάτω από το 3%, αν εξαιρέσουμε τη ΣΑΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ διαφορά μεταξύ εγκύρου ψηφοδελτίου και των Άκυρου-Λευκού όπως και της αποχής, επί της αριθμητικής των βουλευτών δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό.

  Καλό βόλι.

 • Λαυρέντης

  @ μανιτάρι

  Μου λές ότι διαφωνείς με τον συλλογισμό μου αλλά δεν μου λές πού! Όσο για την σπέκουλα φαντάζομαι δεν μου αποδίδεις τέτοια πρόθεση!

  Αφού όμως σ’ αρέσουν τα Μαθηματικά, υπό τύπον ερωτήσεως θα σου υποδείξω που κρύβεται η διαφορά στον συλλογισμό σου! Θα πρέπει όμως να την βρείς μόνος σου γιατί εγώ κουράστηκα…

  Το πρώτο κόμμα σου του 40% παίρνει 104 από τις 260 έδρες και το 40% των 26 αδιάθετων εδρών ήτοι 10,4 έδρες, σύν 40 δώρο, σύνολο 258,4 έδρες.

  ή

  το 40% από το 90% που παίρνει τελικά έδρες, δηλαδή το 44,44% των 260 εδρών, που μας κάνει 115,56 έδρες και 40 δώρο, φτάνουμε το σύνολο των 259,56 εδρών.

  ΠΟΥ ‘ΝΑΙ Η 1,16 ΕΔΡΑ (της διαφοράς) «ΟΕΟ»; 🙂

 • manitaritoubounou

  @ Λαυρέντης

  εχει ήδη αποδειχτεί αν το πρόσεξες. Μη σε κουραζω. Πήγανε εσυ για κολύμπι στη θάλασσα και εγω στην καλπη.

  Απλα η ψήφος μας θα μηδενιστει αριθμητικά εξισου, και θα εκτιμηθη διαφορετικα.

  Την καλημερα μου

 • Έχουμε την εντολή του λαού… « ΓΚΑΖΑΚΙ

  […] εκείνες τις μέρες: Η νομιμοποίηση αυτών των συγκεκριμένων εκλογών, αυτού … Και η νομιμοποίηση αυτή ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: