Το Βυζαντινό μάθημα

15181tΗ κατάρρευση της αυτοκρατορίας. Το Βυζαντινό μάθημα / Фильм / Византийский урок

Ο Ρώσσος αρχιμανδρίτης Τύχων έφτιαξε το παραπάνω βίντεο (Ελληνικοί υπότιτλοι) που προβλήθηκε από την Ρώσσικη τηλεόραση και ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων. Παρά τις επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει κάποιος για το έργο, ακόμα και για την όχι τόσο «γραμμική» παράθεση γεγονότων στην οποία πολλοί επιμένουν, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ανάλυση (με παράδειγμα το Βυζάντιο) για τις πτώσεις των αυτοκρατοριών. Η συσχέτιση με την τωρινή εποχή, είτε αφορά την Αμερική, είτε τον μικρόκοσμο της Ελλάδας είναι άμεση και σημαντική.

Αξίζει τον κόπο να το δείτε.

Στο site υπάρχει και το κείμενο στα Αγγλικά.

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

3 responses to “Το Βυζαντινό μάθημα

  • Λαυρέντης

    Διαβάστε και το άρθρο των ποντιοαριστερών στο παραπάνω λινκ που παρατίθεται η εξαιρετική συνέντευξη του Ράνσιμαν στην φίλη μου δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά.

    Αποθησαυρίζω την παρακάτω φράση του σοφού, που έχει να κάνει με την καραμέλα «δεν δικαιούται να μιλάει ο παπας για πολιτική» που ακούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από το Συριζολόϊ και όχι κρίση στο περιεχόμενο των λεγομένων.

    Ολοι όσοι θέλουν να επηρεάσουν άλλους ανθρώπους ασκούν πολιτική, και είναι πολιτικοί. Πολιτική σημαίνει να προσπαθείς να οργανώσεις την Πόλιν με ένα νέο τρόπο σκέψης. Οι άγιοι είναι πολιτικοί. Ποτέ δεν πίστεψα ότι μπορείς να διαχωρίσεις την πίστη προς τους Αγίους από τη διανόηση. Επιστρέφω σε όσα είπα για τις εκκλησίες. Από τη στιγμή που προσπαθείς να εξηγήσεις τα πάντα, καταστρέφεις ουσιαστικά αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί την ανθρώπινη διαίσθηση, αυτή που συνδέει τη διανόηση με τους αγίους και την αίσθηση του Θεού.

  • Παρουσίαση βιβλίου: Κατάρρευση Αυτοκρατορίας: Το Βυζαντινό Μάθημα « ΓΚΑΖΑΚΙ

    […] Όσοι θέλουν να πάνε προετοιμασμένοι, μπορούν να δούν την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους που το πάντα ενημερωμένο γκαζάκι δημοσιοποίησε πριν από ένα χρόνο… Το Βυζαντινό μάθημα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: