Did you study your homework Mr. Nimits and Mrs. Dora?


Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του άρδην

Ανοίγοντας τον όγδοο τόμο της New Standard Encyclopedia (χρονολογία έκδοσης 1970) στη σελίδα Μ-15, διαβάζουμε στο λήμμα Macedonia με τον παρατιθέμενο χάρτη επί λέξει:

«Αρχαίο βασίλειο της Βαλκανικής στο βορειοδυτικό τμήμα του Αιγαίου. Το όνομα αποδίδεται ακόμα και σήμερα για την περιοχή που κατελάμβανε κατά προσέγγιση η χώρα στην αρχαιότητα (βλέπε σκουρόχρωμη περιοχή χάρτη), αν και η περιοχή που αποκαλείται έτσι δεν έχει σαφή σύνορα. Αποτελείται από τμήματα τριών νεοτέρων χωρών. Την βόρεια ελληνική επικράτεια που ονομάζεται Μακεδονία, το τμήμα της νότιας Γιουγκοσλαβίας με όνομα Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη νοτιοδυτική περιοχή της Βουλγαρίας ονομαζόμενη Μπλαγκόεβγκραντ. Γενικά ορεινή περιοχή, με μια πεδιάδα που εκτείνεται πάνω από τον κόλπο της Θεσσαλονίκης, στον οποίο απολήγουν τα νερά των ποταμών Αξιού (Βαρδάρη) και Αλιάκμονα (Βιστρίτσα).Η Μακεδονία είναι η περιοχή στην οποία πιθανόν ιδρύθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό γεωργικό χωριό γύρω στα 6220 π.Χ. Λίγο μετά το 2000 π.Χ. κατοικήθηκε από ένα ινδοευρωπαϊκό φύλο συγγενές των Ελλήνων. Οι Μακεδόνες ήταν τραχείς και πολεμοχαρείς, αλλά οι βασιλείς τους θαύμαζαν τον Ελληνικό πολιτισμό και θέλησαν να κάνουν την πρωτεύουσά τους Πέλλα, μια δεύτερη Αθήνα.»

Μετά τις επόμενες δύο παραγράφους στις οποίες παρατίθενται τα γνωστά σε όλους για τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο μέχρι την κατάκτηση της το 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους, συνεχίζει:

«Η Μακεδονία ήταν τμήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (ύστερο Βυζάντιο) που δημιουργήθηκε το 395 μ.Χ. Στο εσωτερικό της εισέβαλαν κατά καιρούς Ούννοι, Σλάβοι και Μογγόλοι, αλλά η πόλη της Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι του Βυζαντινού εμπορίου. Στα τέλη του 9ου αιώνα εγκατεστάθησαν οι Βούλγαροι και μέχρι τον 13ο αιώνα κυριάρχησαν στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Το 1204 οι ιππότες της 4ης σταυροφορίας κατέλαβαν το υπόλοιπο της Μακεδονίας και το ονόμασαν Βασίλειο της Μακεδονίας. Το βασίλειο κυριεύθηκε από το Δεσποτάτο της Ηπείρου το 1222, από την Βουλγαρία το 1230 και από το βασίλειο της Νίκαιας το 1246. Εκτός της περιοχής της Θεσσαλονίκης, όλη η περιοχή της Βυζαντινής Μακεδονίας απορροφήθηκε από την Σερβία. Μεταξύ των ετών 1354 και 1430 η περιοχή κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Στο τέλος των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913) η Μακεδονία διαμοιράσθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Η περιοχή της Σερβίας έγινε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.»

Γνωρίζει λοιπόν και ο τελευταίος Αμερικανός μαθητής ότι είναι διαχρονικά Ελληνικό το κομμάτι της ελληνικής Μακεδονίας, ότι τους τελευταίους 18 αιώνες η Μακεδονία είναι γεωγραφικά καθοριζόμενη περιοχή και το κυριότερο ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο Μακεδονικό φύλο! Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι και Τούρκοι οι κάτοικοι της.

Εμείς όμως πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουμε, ότι είναι ανθελληνική (και όχι μόνον) η επιλογή των Αμερικανών να αναγνωρίζουν Μακεδονικό φύλο και να υποστηρίζουν το μέρος (γεωγραφικά) στην προσπάθειά του να σφετερισθεί το όλον. Να καταλάβουμε ακόμη ότι είναι ανόητη – αν όχι ύποπτη – η υποστήριξη που παρέχει μέρος των συμπολιτών μας στην υποτιθέμενη ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας βασιζόμενο στην γλωσσική ιδιαιτερότητα μερικών εκατοντάδων κατοίκων της Μακεδονίας και υπό το πρόσχημα του «αυτοπροσδιορισμού».

Να ενημερώσετε μάλιστα και τους (πιθανόν Σκοπιανοσπουδαγμένους…) συγγραφείς του Γυμνασιακού βιβλίου ιστορίας, οι οποίοι παρουσιάζουν την γλωσσική κατανομή της αρχαίας Ελλάδας έτσι:

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: