Μέλλων στην πρωθυπουργική γλώσσα

Έγραφε πριν δυό χρόνια ο σύντροφος Καπογιώργης στο ιστολόγιό του, για την ευφάνταση εισαγωγή κατά την διάρκεια του πρωθυπουργικού λόγου (6-9-2006) στην γλώσσα μας νέων μορφών του μέλλοντος χρόνου:

  • μελλοντικός (δυνητικός) ενεστώτας

Δεν λές τι θα κάνεις! Περιγράφεις την μελλοντική δράση σου μεταφερόμενος στο μέλλον και ζείς την στιγμή! Στη χειρότερη χρησιμοποιείς υποτακτική μελλοντικού ενεστώτα… Παράδειγμα:

…εξετάζονται ήδη οι αιτήσεις αποζημίωσης, αρχίζουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας, σχεδιάζεται οργανωμένη αναδάσωση και υποβάλλεται άμεσα στην ΕΕ, πρόγραμμα Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης.

ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε, είναι να αξιοποιήσουμε με τον πληρέστερο τρόπο τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής…

…Μέσα στο 2008 ολοκληρώνεται η Εγνατία…

  • ενεστωτικός μέλλων

Ανακοινώνεις σήμερα τι θα κάνεις αύριο, δίνοντας βαρύτητα στην ανακοίνωση λες και αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Χρήση βοηθητικών ρηματικών τύπων όπως το «πρόκειται» είναι απαραίτητη. Παράδειγμα:

…ανακοινώνουμε την δημιουργία νέας μονάδας απεξάρτησης και μεταφορά στο ΑΧΕΠΑ της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, την προώθηση της ίδρυσης Παιδιατρικού Νοσοκομείου…

…δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που έφεραν οι τελευταίες πυρκαγιές…

…πρόκειται να διατεθούν δωρεάν περίπου 3,000 υπολογιστές σε συμμαθητές σας της ειδικής αγωγής.

και το άπαιχτο!

  • μελλοντικός αόριστος

…δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε σελίδα, δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε ρυθμούς, δεσμευτήκαμε να περάσουμε από τα λόγια στη δράση κι αυτό κάνει συνολικά η κυβέρνηση…

Αφου ξεπεράσουμε τις απραγματοποίητες υποσχέσεις, δεν είναι άλλωστε ο σκοπός του σημερινού ιστολογήματος αυτός, ας δούμε αν έχουμε κάτι νέο στην χρήση του μέλλοντα (υποσχετικού) χρόνου από την φετινή ομιλία.

«Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Συστήματος, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις συσσωρευμένες ανισότητες, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες δεκαετιών.

… το 82% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς κατευθύνεται στην περιφέρεια, ενώ το πρόγραμμα «Δρόμοι της Ανάπτυξης» που ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ και τριπλασιάζει τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους γίνεται πραγματικότητα.

…προχωρά η αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, …

… κατασκευάζονται σε όλη τη χώρα εκατοντάδες έργα κι ο αγρότης ενθαρρύνεται έμπρακτα να στραφεί σε νέες καλλιέργειες

…η κυβέρνηση επενδύει και την ποιοτική τουριστική βιομηχανία στηρίζοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο πράσινος τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να βάλουν τέλος στις παθογένειες του Δημόσιου Τομέα. Συνεχίζονται διότι καταπολεμούν αδυναμίες και αξιοποιούν δυνάμεις. Συνεχίζονται διότι παράγουν αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα. Δίνουν θετική απάντηση στις προσδοκίες του πολίτη. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, αλλά ενισχύεται. Δεν αναστέλλεται, αλλά επισπεύδεται».

Καμμιά φαντασία μετά από δύο χρόνια.  Καμμιά νέα χρήση του μέλλοντος

Τουλάχιστον αν είχαν διαβάσει εκείνο το ιστολόγημα οι συγγραφείς των πρωθυπουργικών λόγων θα είχαν χρησιμοποιήσει είτε τον τετελεσμένο μέλλοντα, που δίνει τόσες προοπτικές για ψευδουποσχέσεις, είτε την φοβερή ιδέα του «δυνητικού τετελεσμένου μέλλοντα» που προτάθηκε…

Αλλά είπαμε.  Αλλαζονεία της εξουσίας!

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: