Εξαναγκασμός σε ψυχροπολεμική αντιπαράθεση…

Η διαφορετική ματιά του blogless σύντροφου Γ. Σπηλιόπουλου για τα Αμερικανικά κόλπα…

Ό

λοι γνωρίζαμε ότι αν οι Γεωργιανοί προσπαθούσαν να εισβάλλουν στην αυτόνομη νότια Οσσετία, οι Ρώσοι ήταν υποχρεωμένοι με κάθε κόστος να επέμβουν, όπως άλλωστε είχαν δηλώσει επανειλημμένα σε όλους τους τόνους. Γι’ αυτούς είναι θέμα επιβίωσης απέναντι στην πολιτική ασφυκτικής περικύκλωσής τους από το ΝΑΤΟ των Αμερικανών. Φυσικά δεν θα εισέβαλαν με συνθήκες ειρήνης, γιατί δεν είχαν να κερδίσουν απολύτως τίποτα. Το καθεστώς ελέγχου των πετρελαιαγωγών ουσιαστικά δεν αλλάζει μετά την επέμβαση στο παραμικρό! Ότι ήλεγχαν οι Ρώσοι (μέσω Οσσετίας-Αμπχαζίας) συνεχίζουν να το ελέγχουν, ενώ οι Γεωργιανοί (άρα οι Αμερικανοί) ακόμα και μετά την επίσημη απώλεια της περιοχής αυτής, κυριαρχούν σε άλλα σημεία. Όλοι ακόμα καταλαβαίναμε ότι ταυτόχρονα θα ξεπετάγονταν το θέμα της Αμπχαζίας, που «κοστίζει» στους Γεωργιανούς (άρα στους Αμερικανούς) το 40% της ακτογραμμής τους. Φαντάζει μάλιστα προφανές, πως η «σύρραξη» θα εξελίσσονταν σε ένα νικηφόρο «ξεμούδιασμα» λίγων ημερών για την «αρκούδα» και μια συντριπτική καταστροφή για την Γεωργία. Γιατί επομένως να μετατρέψει η αυτοκρατορία σε σύγχρονο Δ. Ιωαννίδη (άνθρωπο μιας χρήσης) τον Σαακασβίλι και να τον βάλει (εμπλεκόμενη ουσιαστικά και  η ίδια) σε μια «περιπέτεια», που εκ πρώτης όψεως δεν στέκει ούτε στην κριτική στρατιωτική ανάλυση κληρωτού υποδεκανέα;

Είναι κοινός τόπος ότι η Αμερική δεν στήνει την εξωτερική πολιτική της στο πόδι. Μακροχρόνιος σχεδιασμός προηγείται κάθε κίνησης και ασφυκτικός έλεγχος των διαφόρων παραμέτρων, ώστε οι υποθέσεις να «δένουν» όχι αναγκαστικά με όρους δικαίου – μετά τον Θουκυδίδη και τον Δημοσθένη μόνον αφελείς και ανιστόρητοι πιστεύουν σ’ αυτό – αλλά με την ισχύ και την αντιπαροχή. Προφανώς οι πληροφορίες που λαμβάνει ο μέσος πολίτης είναι απειροελάχιστο κλάσμα της αλήθειας. Οφείλουμε όμως επανεξετάζοντας διαρκώς τα γεγονότα και αναλύοντας την εικονική πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν τα αργυρώνητα διεθνή και εγχώρια Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας και Αποπληροφόρησης, να πιθανολογήσουμε για τις επιδιώξεις και τις μελλοντικές κινήσεις της Αυτοκρατορίας, ειδικά όταν δείχνουν μετά από διαδοχικές καραμπόλες να μας αφορούν άμεσα!

Επί μια εικοσαετία όλα σχεδόν τα χαρτιά του μονοπολικού κόσμου έχουν πέσει στο τραπέζι. Διάλυση των Βαλκανίων και μετατροπή τους σε κομπολόι θλιβερών προτεκτοράτων σπαραζόμενων από φαντασιώσεις και εθνικισμούς αγορασμένους με δολάρια, κατατρομοκράτηση και κατάλυση θεμελιωδών δικαιωμάτων στη Δύση υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας, θυσία στην πετρελαϊκή κυριαρχία οι λαοί του Ιράκ και Αφγανιστάν, επικράτηση του απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και επιχειρήσεων διαλύοντας την έννοια των κυρίαρχων κρατών, εγκατάλειψη στον αλλησπαραγμό της πλουσιότατης σε κάθε τύπου αποθέματα Αφρικανικής Ηπείρου για την ευκολότερη σύληση της.

Ό

μως όλα τα «ωραία» έχουν ένα τέλος. Η Αμερικανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει να μην υποστηρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής της και η Ευρώπη δείχνει όλο και μεγαλύτερες τάσεις αποστασιοποίησης. Στις επερχόμενες Αμερικανικές εκλογές μάλλον επικρατούν εκείνοι που υπό τον γερουσιαστή Ομπάμα διεκδικούν την σταδιακή μεταμόρφωση της υπερδύναμης σε κάποια μαλακότερη εκδοχή της. Λιγότερη παρεμβατικότητα, σχετική αμφισβήτηση του δικαιώματος της επέμβασης όπου κρίνουν τα γεράκια του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών. Η είσοδος μάλιστα της οικονομίας τους στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων πενήντα ετών, οι στρατιές των νεόπτωχων, μεγαλώνουν την αμφισβήτηση και τις απαιτήσεις για κράτος πρόνοιας πέφτοντας σαν ταφόπλακα πάνω στα σχέδια διαρκούς διόγκωσης της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, που πάντοτε αποτελούσε ένα «νεοφιλελεύθερο» πολυεργαλείο ανάπτυξης και καθυπόταξης. Από την άλλη μεριά, η Ρωσία έχει μάθει να παίζει με όρους «δυτικούς» στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, διαλύοντας τις όποιες φοβίες δημιουργούσε στο παρελθόν για ολοκληρωτικούς πολέμους, ενώ παράλληλα αναρρώνει από την πτώση των Σοβιέτ με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, καθιστάμενη ξανά ο δεύτερος μεγάλος παίχτης, χρησιμοποιώντας σαν «όπλα» ενέργεια και αλληλεξαρτήσεις. Ταυτόχρονα οι αριθμοί, οικονομικοί και άλλοι, αρχίζουν να προβάλλουν στο μελλοντικό σκηνικό τις εικόνες της «σιωπηλής» προς το παρόν Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας και συμπληρώνουν μαζί με την σταδιακή πολιτική και οικονομική ανεξαρτητοποίηση της Λατινικής Αμερικής το αφιλόξενο τοπίο στο οποίο πρέπει να κινηθούν μελλοντικά οι Αμερικανοί. Όσο για το Ιράν, ούτε τα μικρά Εβραιόπουλα δεν πιστεύουν την φαιδρή ανάδειξή του σε όργανο του Σατανά που «οι δυνάμεις του καλού» πρέπει να εξαφανίσουν!

Σ’ αυτό το σκηνικό της δυσχερούς εκτέλεσης των Αμερικανικών βλέψεων, οι διεθνείς οργανισμοί τείνουν να αποτελούν μια ακόμη τροχοπέδη. Αποδεικνύεται απόλυτα δυσχερές να περάσουν οι όποιες επιδιώξεις τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τους G8 κλπ. Ο μόνος οργανισμός που ελέγχεται σχεδόν απόλυτα από την υπερδύναμη είναι το ΝΑΤΟ. Εξ ου και η λυσσαλέα προσπάθεια εκ μέρους της να εντάξει αδιακρίτως όλα τα προτεκτοράτα της σ’ αυτό, αλλάζοντας μάλιστα προς όφελός της τους όρους επέμβασής ανά τον κόσμο, μετατρέποντάς το από αμυντική συμμαχία σε επιθετικό μπαμπούλα. Έχει ακόμα εφευρεθεί και το κόλπο του «αποτρεπτικού δόγματος» κάνοντας το πράγμα λειτουργεί.

Π

ώς θα μπορούσε λοιπόν να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός για τους Αμερικανούς ιέρακες; Μα δαιμονοποιώντας την Ρωσία! Επαναφέροντας μια καρικατούρα του ψυχρού πολέμου, χωρίς όμως την παλιά ισορροπία δυνάμεων με την πλάστιγγα να γέρνει καταφανέστατα υπέρ των Αμερικανών σε όλα τα μεγέθη. Μια τέτοια κατάσταση είναι του απολύτου συμφέροντος των Αμερικανών! Επισείοντας οι ΗΠΑ το «σκιάχτρο» της Ρωσίας, θα έδιναν την ευκαιρία αποτροπής συνεργασιών και ανοιγμάτων της με την Ευρώπη και άλλους (Τουρκία κλπ.) κρατώντας την αδύναμη, θα ενίσχυαν την δική τους στρατιωτική βιομηχανία, θα απαξίωναν ακόμα περισσότερο οδηγώντας σε εύκολα αδιέξοδα τα όργανα του ΟΗΕ, θα εξεβίαζαν τις σχέσεις με τρίτες χώρες (Κίνα κλπ), θα ανεδείκνυαν το ρόλο του ΝΑΤΟ καθιστώντας το κυρίαρχο διεθνές όργανο, θα υπέτασσαν ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους αποφεύγοντας ανεξέλεγχτες απ’ αυτούς αναπτυξιακές και ενεργειακές διεξόδους ή εξαρτήσεις.

Την πρώτη τους προσπάθεια στο σχέδιο αυτό την ξεκίνησαν με την ένταξη των Βαλτικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ύστερα με την αναγγελία της προφανέστατα επιθετικής πρόθεσής τους να τοποθετήσουν συστοιχίες πυραύλων στα προτεκτοράτα τους κάτω από την κοιλιά της Ρωσίας, κάτι που φυσικά… χαιρέτησε ακαριαία η Ντόρα «μας», θέλησαν να την προβοκάρουν και να ελέγξουν τα ανακλαστικά των Ευρωπαίων συμμάχων τους στον οργανισμό. Κατόπιν ήρθε η μονομερής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου πλήττοντας ακόμα μια φορά την Σερβία που ανήκει στην επιρροή της Μόσχας, βαρώντας έτσι το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι. Αλλά και διαλύοντας την όποια προσπάθεια Βαλκανικής συνοχής ανάβοντας νέους αλυτρωτισμούς που σαν ντόμινο θα εμπλέξουν Σέρβους, Αλβανούς, Έλληνες, Σκοπιανούς, Βούλγαρους Τούρκους, αλλά και πιο μακριά Αρμένιους, Γεωργιανούς, Ρώσους, όπως και Ισπανούς Βέλγους κλπ. Τι θαυμάσια αναταραχή για μπίζνες! Πάλι όμως δεν παρέσυραν σχεδόν κανένα από τους σημαντικούς τους συμμάχους. Η τελική επιθετική κίνησή αλλά και το Βατερλό για το προβοκάρισμα της Μόσχας, ήρθε στο Βουκουρέστι όπου η προσπάθεια να ενταχθούν η Γεωργία και τα Σκόπια (ως Μακεδονία τιμωρώντας την Ελλάδα για την αυθάδεια των συμφωνιών ενέργειας με τους Ρώσους…) έπεσε στο κενό καταρρακώνοντας το κύρος του Μπους! Ας σημειώσουμε εδώ τον ρόλο του Σαρκοζύ στην αποτυχία όλων των προαναφερθέντων προσπαθειών.

Το σχέδιο έδειχνε ότι δεν περπατούσε. Χρειαζόταν μια θυσία. Χωρίς αίμα δεν θα έδενε το οικοδόμημα! Και βρέθηκε ο βλαξ! Το είχαν ξαναδοκιμάσει στην Κύπρο μας και τους βγήκε! Πήγε η υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ένα μήνα πριν την εκδήλωση των Γεωργιανών επιχειρήσεων στην Οσσετία και μίλησε με τον πρόεδρο Σαακσβίλι. Η πιθανότητα να το έκανε – όπως δηλώνουν τα διεθνή παπαγαλάκια- για να τον αποτρέψει είναι μηδενική. Οι «μεγάλοι» συνηθίζουν να αποφεύγουν τους μικρούς για να δείξουν την απαρέσκειά τους. Ή απλά στέλνουν τον τοπικό πρέσβη να τρίξει τα δόντια. Επισκέψεις κάνουν μόνο για να προτρέψουν και να ενθαρρύνουν… Και έτσι ο βλαξ ή πράκτορας ή και τα δύο, που πίστεψε ότι θα ξεκινήσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος για την γενέτειρα του Στάλιν το τόλμησε!

Αν οι Ρώσοι έμεναν αδρανείς, οι Αμερικάνοι θα είχαν κερδίσει σε εδάφη, εντυπώσεις και γενικότερο έλεγχο της περιοχής. Θα χρησιμοποιούσαν μάλιστα και τις λεκτικές εντάσεις που αποκλείεται να μην υπήρχαν, για να αναπτύξουν τα ψυχροπολεμικά τους σχέδια! Αν από την άλλη όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο αντιδρούσαν, θα έχανε η Γεωργία τα ήδη χαμένα, θα χυνόταν λίγο αίμα, αλλά ο στόχος θα είχε επιτευχθεί! Γι’ αυτό και τα «μούτρα» του Ρώσου προέδρου ενώ κέρδιζε τον πόλεμο με περίπατο! Γι’ αυτό και η αμυντική στάση της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας! Τους εξανάγκαζαν σε αντιπαράθεση με όρους που δεν είχαν επιλέξει!

Τι αποκομίζει μ’ αυτά η Ουάσινγκτον;

1. Μπορεί πλέον να επιπλήξει – όπως ήδη το κάνει αυτή τη στιγμή- τους συμμάχους που δεν ενέκριναν την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και να επιμείνει για άμεση ένταξη όλων των υποψηφίων της αρεσκείας της σ’ αυτό χωρίς όρους. Αυτό μας αφορά άμεσα, διότι ήδη κάποιοι «αναλυτές» άρχισαν μέσα από εφημερίδες (International Herald Tribune) προλειαίνοντας το έδαφος, να επικρίνουν τον αποκλεισμό των Σκοπίων, να απαιτούν για λόγους «ειρήνης» της αναγνώριση και ένταξή τους ως «Μακεδονία» και να κουνούν το δάκτυλο στην άτακτη(!) Ελλάδα και τους κακούς αγωγούς της… Δεν παραλείπουν μάλιστα να φοβερίσουν τον Καραμανλή με την «ισχνή πλειοψηφία του» αλλά και να «θυμίσουν» στην αντιπολίτευση ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει… Αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης άρχισαν να πιέζουν τον διαμεσολαβητή Νίμιτς, να ανοίξει κουβέντες για μειονότητες, βάζοντας τρικλοποδιά στις προσπάθειές του. Είναι τυχαία και άσχετα με τον σχεδιασμό αυτό, τα καραγκιοζιλίκια του Γκρούεφσκι τους τελευταίους μήνες;

2. Εκεί που ήταν χαμένη και παράλογη στο θέμα Κοσσόβου, μπορεί να ξαναπουλήσει στους Ρώσους την «περιουσία» τους (ανεξάρτητη Οσσετία!) με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία του πρώτου και γιατί όχι την ένωσή του με την καθ’ έξιν χώρα προς πώληση στο μεγαλύτερο πλειοδότη, την Αλβανία…

3. Θα επαναφέρει στο τραπέζι την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος.

4. Ελπίζει να σταματήσει προς το παρόν τις σχέσεις της Ευρώπης με την Μόσχα, μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη!

5. Επαναφέρει στο προσκήνιο τους όποιους αποσχιστικούς αλυτρωτισμούς ανά τον κόσμο.

6. Μαζεύει στο μαντρί την Αμερικανική κοινή γνώμη, κλέβοντας λόγω πολεμικής κρίσης ψήφους από τον Ομπάμα προς όφελος του Μακαίην. Αν κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος – που ξεσάλωσε αυτές τις μέρες ως Ράμπο – θα είναι άριστα τα πράγματα. Σε αντίθετη περίπτωση ήδη έχει τραβήξει «δεξιά» τον Δημοκρατικό υποψήφιο, που με τις δηλώσεις του για την σύρραξη ουδόλως διαφοροποιείται πλέον από τον Μπους!

7. Θάβει τις επικρίσεις που δέχεται στο εσωτερικό της για άνευ λόγου ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας.

Δεν είχε υπολογίσει όμως κάποιους αστάθμητους παράγοντες, που φαίνεται να ανατρέπουν τα σχέδια που απαίτησαν την θυσία των αμάχων της Γεωργίας και της Οσσετίας. Πρώτον την πανέξυπνη στάση της Ρωσικής ηγεσίας να κερδίσει με αστραπιαία ταχύτητα τις επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας χερσαίες δυνάμεις (αντί μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών που θα έδιναν εικόνα για μια ατέλειωτη τηλεοπτική προπαγάνδα) και να κηρύξει κατάπαυση του πυρός πριν της ζητηθεί επίσημα από οιονδήποτε ανεβάζοντας το κύρος της. Δεύτερον, την ατυχή συγκυρία για τους Αμερικανούς της Γαλλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή ένωση και τον Σαρκοζύ. Ο πονηρός Γάλλος εκτός του ότι είναι ο μόνος εκ των Ευρωπαίων «μεγάλων», που δείχνει σχετική αξιοπρέπεια έναντι των Αμερικανών, δεν έλκεται ιδιαίτερα από τον Ευρωατλαντισμό. Είτε γι’ αυτό, είτε γιατί οι Ρώσοι θέλουν να απεγκλωβιστούν από την περιπέτεια που τους έσυραν ετσιθελικά οι Αμερικάνοι, έκλεισε η συμφωνία εκεχειρίας με την διαμεσολάβηση του Σαρκό πριν καν προλάβουν να πιουν ένα ποτό! Τέτοιο ρεκόρ δεν το είχαμε δει ούτε σε παράδοση ηττημένων! Τα χαμόγελα μάλιστα του Μεντβιέντεφ (που για πρώτη φορά διαγράφηκαν δημόσια στο πρόσωπό του…) ήταν εξαιρετικά εύγλωττα! Ο Αμερικανικός εκνευρισμός φάνηκε στις δηλώσεις της Κοντολίζα Ράϊς, που θα επισκεφθεί την Τιφλίδα για να την βοηθήσει να γλύψει τις πληγές της και το Παρίσι μήπως και καταλάβει πώς έγινε η τρίμπλα, αποφεύγοντας τον μέχρι πρότινος αγαπημένο προορισμό της την Μόσχα, για να περισώσει κάτι από το ψυχροπολεμικό κλίμα! Τρίτον, την ανάγκη της Ευρώπης σε φτηνότερη ενέργεια, που ξεπερνά προς το παρόν τα φιλοατλαντικά της συναισθήματα.

Οι κίνδυνοι όμως δεν έχουν περάσει! Σίγουρα υπάρχουν στο μοίρασμα της καινούργιας τράπουλας, κρυφά χαρτιά που δεν έχουμε ακόμα δει. Ειδικά η Ελλάδα με «ανοιχτό» το Κόσσοβο, το Σκοπιανό και την διαρκή αντιπαράθεση με τον αμερικανοκίνητο Τούρκικο ιμπεριαλισμό από την Κύπρο και το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη και ένα τεράστιο ποσοστό γραικύλων στην διοίκησή της, οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Ήδη κατηγορείται (ή αναδεικνύονται κατηγορίες) ακόμη και εκ των ένδον (Τ. Μίχας – Ελευθεροτυπία) ότι είναι υπεύθυνη για την αδυναμία βοήθειας της Γεωργίας από το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι αυτή κωλυσιέργησε να μην ενταχθεί έστω και μερικώς σ’ αυτό! Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την βοήθεια του Σαρκοζύ και των Ρώσων, όσο πιο καλά μπορούμε… και να ευχηθούμε ολόψυχα να συνεχισθεί η κακοδαιμονία των Αμερικανικών σχεδίων!

Γρηγόρης Σπηλιόπουλος

Advertisements

About Λαυρέντης

Ειδικεύομαι στις εμπρηστικές παρεμβάσεις. Μετά από χρόνια blogging (Δεκέμβρης 2004) και κανά 5άρι διαφορετικές persones ψιλοβαριέμαι. Πιστεύω στην αρχή της εντροπίας και περιμένω (δεν εύχομαι...) την ολοκληρωτική κατάρευση για να ελπίσω σε αναγέννηση. Τα μεγάλα είναι θέμα επιλογής. Στα μικρά μας σέρνουν οι περιστάσεις και τα συμφραζόμενα... Δείτε όλα τα άρθρα του/της Λαυρέντης

5 responses to “Εξαναγκασμός σε ψυχροπολεμική αντιπαράθεση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: